Header Ads

ads header

Flash News

Jual menara Felcra bukan ‘minta sedekah’, kata AzminKUALA LUMPUR: Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Mohamed Azmin Ali menepis dakwaan keputusan menjual Menara Felcra sebagai “minta sedekah”.

Beliau berkata penjualan Menara Felcra adalah bagi menyelamatkan aliran tunai syarikat itu yang kini sedang menghadapi masalah dan menjualnya jika mendapat tawaran yang menguntungkan.

“Tak minta sedekah, ini strategi selamatkan Felda, Felcra dan beberapa agensi lain. Kita tak jual semua aset Felcra tetapi hanya hartanah Felcra di Jalan Semarak yang mengalami kelewatan.

“Projek ini tetap diteruskan walaupun alami kelewatan 96 hari. Namun usaha sedang diteruskan oleh pihak pengurusan Felcra yang baru demi selamatkan aliran tunai,” katanya di Dewan Rakyat.

Beliau berkata demikian menjawab pertanyaan Datuk Seri Ismail Mohamed Said (BN-Kuala Krau) dan Awang Hashim (PAS-Pendang) yang bertanya apakah rasional dan kesan jangka panjang penjualan Menara Felcra yang sudah 50% siap pembinaannya.

19 Oktober lalu, media melaporkan Felcra Berhad (Felcra) mengumumkan penjualan Menara Felcra di Jalan Semarak yang sedang dalam pembinaan bagi mengelak implikasi terhadap kewangan syarikat itu.

Pengerusinya, Datuk Mohd Nageeb Abdul Wahab, berkata entiti milik penuh kerajaan itu ketika ini sedang mengadakan rundingan dengan beberapa pihak dari dalam dan luar negara untuk penjualan projek berkenaan yang sudah 50% siap.

Nageeb berkata keputusan itu dibuat selepas mengambil kira Felcra perlu membelanjakan kira-kira RM400 juta lagi sekiranya mahu meneruskan projek yang bertukar pemaju daripada sebelum ini dan dijangka siap akhir tahun depan.

Dalam pada itu, Azmin berkata Menara Felcra akan dijual jika mempunyai tawaran terbaik dan pihak pengurusan akan mempertimbangkan untuk kekalkan Menara Felcra dan menjual hartanah lain seperti pangsapuri dan aset komersial lain.

Beliau berkata Felcra tidak akan menjual aset yang tidak akan membawa keuntungan pada Felcra.

“Kita juga perlu selamatkannya sebab tidak jejaskan 96,137 pesertanya yang terdiri daripada seluruh negeri termasuk Sabah dan Sarawak.

“Kita ada 96,137 peserta Felcra agar dividen dan persaraan mereka terjamin. Nilai hartanah Felcra di Jalan Semarak bernilai RM115 juta tak nak dibiarkan begitu sahaja tanpa meningkatkan hartanah.

“Pulangan akan menigkat kepada lebih daripada nilai tanah kita nyatakan tadi (RM115 juta),” katanya.

Sebelum itu, Azmin berkata projek Menara Felda di Jalan Semarak itu sebuah projek hartanah bercampur milik Felcra Berhad seluas 4.02 ekar.

Katanya, projek itu terdiri daripada 35 tingkat menara pejabat, blok pangsapuri servis 43 tingkat dengan 480 unit dan 6 tingkat pusat perdagangan (termasuk 2 tingkat pusat konvensyen) dengan anggaran nilai kasar pembangunan sebanyak RM1.1 billion.

“Sehingga 30 September 2018, kerja pembinaan mencapai kemajuan kesiapan sebanyak 41.22% dan mengalami kelewatan 96 hari daripada jadual asal.”

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

1 ulasan:

  1. Tak ada duit jual aset. siapa pun boleh buat kerja macam itu. Dan biasanya anak yang mewarisi harta keluarga tapi dek tak berapa bijak menguruskan harta lalu menjual harta keluarga bila kehabisan tunai. Sebiji macam dalam filem Tamil.

    BalasPadam