Header Ads

ads header

Flash News

SPRM bongkar satu lagi skandal air


KUALA LUMPUR: Selepas skandal rasuah membabitkan Jabatan Air Negeri Sabah (JANS) dibongkar SPRM beberapa tahun lalu, satu lagi badan pengurusan air di negara ini turut dicemari skandal serupa yang membabitkan pegawai pembuat keputusan badan itu.

Difahamkan, empat pegawai kanan termasuk seorang berpangkat Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) disyaki bersekongkol dengan beberapa pemilik syarikat untuk memonopoli projek pembekalan air di Pahang.

BH difahamkan, kegiatan pegawai kanan itu sudah berlangsung sejak 2014 lagi dan sepanjang tempoh empat tahun kebelakangan ini, projek-projek yang dikeluarkan badan negeri itu dimonopoli dan dikawal oleh seorang kontraktor.

Sumber berkata, projek itu dimonopoli oleh lapan buah syarikat namun syarikat itu disyaki dikawal oleh kontraktor berkenaan yang turut dipercayai mempunyai hubungan baik dengan pegawai kanan termasuk CEO berkenaan.

Kata sumber, keseluruhan projek itu mencecah jutaan ringgit tetapi projek yang diketahui dan sedang disiasat oleh SPRM dianggarkan bernilai RM23 juta.

“Modus operandi sindiket ini ialah memberi tumpuan kepada kerja-kerja dibawah RM50,000 saja dan kesemuanya dikesan dibolot oleh lapan syarikat terbabit.

“Siasatan awal mendapati kesemua kerja-kerja ini diberikan secara runding terus dan jika terdapat bagi projek kos melebihi RM50,000 pula akan dilaksanakan secara pecah kecil serta dibahagikan kepada dua fasa atau tiga fasa.

“Ini bertujuan mengelakkan berlakunya proses sebut harga yang sememangnya menyalahi peraturan kewangan yang ditetapkan jika ja diteruskan secara rundingan terus,” katanya.

Sumber menjelaskan, siasatan mendapati CEO terbabit juga dipercayai mempunyai kuasa untuk memilih mana-mana syarikat untuk melaksanakan projek bagi kerja-kerja yang tidak melebihi RM3 juta.

“Situasi ini dikesan membolehkan beliau menyalahgunakan kuasa untuk menentukan syarikat kroni bagi memperoleh tender terbabit.

“Hampir kesemua syarikat itu dikesan didaftarkan di Pahang dan hanya satu didaftar di Kuala Lumpur,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, BH dimaklumkan empat pegawai kanan itu sudah ditahan SPRM bagi membantu siasatan pada petang semalam di Kuantan, Pahang.

Kesemua mereka berusia antara 40 hingga 59 tahun manakala lapan lagi kontraktor termasuk seorang wanita dipanggil untuk membantu siasatan.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Azam Bin Baki, ketika dihubungi mengesahkan tangkapan tapi enggan mengulas lanjut.

Bagaimanapun, beliau berkata CEO dan tiga pegawai kanan perbadanan itu akan dihadapkan ke Mahkamah Majistret di Kuantan, Pahang hari ini bagi mendapatkan perintah tahanan reman di bawah Seksyen 117 Kanun Acara Jenayah.

BH turut mendapat maklumat, Laporan Ketua Audit Negara 2017 yang menyatakan Pengurusan Air Pahang Berhad (PAIP) kerugian tiga tahun berturut-turut iaitu RM114.55 juta sehingga tahun kewangan berakhir pada 31 Mac 2015, RM108.22 juta (31 Mac 2016) dan 103 juta (31 Mac 2017).

Hal itu terus berlaku disebabkan pengurusan bekalan air diuruskan dengan kurang cekap, pengurusan tadbir urus PAIP juga di sifatkan kurang cekap dan kurang memuaskan.

Selain itu prestasi kewangan PAIP dilihat kurang stabil, peningkatan kos mendadak sehingga PAIP mencatatkan kerugian secara berturutan setiap tahun.


MR :  Lain kali bagi sahaja bersatu masuk di Sabah nescaya hilang kes.. tak percaya tanya LGE


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 MENCARI SESIAPA yang berminat niaga di shopee peluang raih pendapatan rm lumayan setiap hari lawati bit.ly/2A86ypP
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan