Header Ads

ads header

Flash News

Dewan penyokong PAS pertahan dasar pendidikan kebangsaan, kaji semula pendirian sokong UEC


KUANTAN: Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) hari ini menyatakan pendirian berbeza dengan perwakilan sayap itu semalam yang menyokong pengiktirafan Sijil Peperiksaan Bersama Sekolah Persendirian Cina (UEC).

Pengerusi DHPP N Balasubramaniam berkata, pihaknya akan mengkaji semula pendirian sayap dewan penyokong parti Islam itu berhubung isu UEC selaras dengan pendirian PAS Pusat.

“Berkenaan isu UEC yang dibangkitkan perwakilan DHPP semalam DHPP secara asasnya menyokong dan mendokong dasar pendidikan kebangsaan sedia ada yang menjadi salah satu elemen ke arah pembentukan perpaduan nasinoal melalui pendidikan.

“DHPP juga menentang sebarang usaha untuk mewujudkan aliran pendidikan yang akan memecah-belahkan masyarakat. DHPP akan melihat semula isu ni supaya selaras dengan pendirian PAS Pusat yang saya yakin dibuat atas kepentingan negara,” katanya.

Balasubramaniam berkata demikian ketika sesi ucapan perggulungan muktamar tahunan PAS kali ke-65 yang bermula pagi ini.

Semalam pada sesi perbahasan ucapan dasar, perwakilan DHPP Kong Tuck Wah menyokong pengiktirafan UEC Kengan berkata, isu pendidikan dan agama tidak seharusnya dilibatkan dalam politik kerana ia sensitif.

“Kami di DHPP kita sokong UEC. Isu agama dan pendidikan sensitif dan tak perlu digunakan sebagai senjata politik dan dijadikan ugutan. Ia sepatutnya dihormati,” katanya.

Muktamar PAS ke-64 tahun lalu yang diadakan di Kuala Terengganu sebulat suara mengundi menolak cadangan kerajaan persekutuan untuk mengiktiraf UEC.Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 Anda Peminat Kopi? Dapatkan Kopi Ginseng Tongkat Ali Disini >>KLIK SINI<< Sedap Pekat Melekat KAW KAW. PENGHANTARAN PERCUMA.
 Sakit BerTAHUN-TAHUN, Akhirnya SEMBUH apabila dia terjumpa SESUATU yang ...... >>KLIK SINI<< untuk info lanjut.
 Kelas Kek, Roti, Bun, Puff, Danish Dgn Video Chef. Belajar dari rumah. Klik Sini >>>


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan