Header Ads

ads header

Flash News

Azmin dan sembilan MP lain sertai Bersatu


Sumber yang dekat dengan Presiden Bersatu, Muhyiddin Yassin mengesahkan bahawa Mohamed Azmin Ali dan sembilan anggota parlimen lain telah menyertai parti itu.

Ini selepas Setiausaha Agung Bersatu Marzuki Yahya dalam satu kenyataan hari ini berkata bahawa "36 ahli parlimen Bersatu" menghadiri mesyuarat sebelumnya.

Bersatu sebelum ini hanya mempunyai 26 ahli parlimen termasuk Dr Mahathir Mohamd. Tambahan 10 adalah dari kem Azmin. Ini menjadikan Ahli Parlimen Segamat Edmund Santhara sebagai ahli parlimen bukan-bumiputera pertama menyertai Bersatu.

Malaysiakini difahamkan bahawa Ahli Parlimen Ranau Jonathan Yasin tidak menyertai Bersatu. Ini selepas Jonathan menafikan bersekutu dengan kem Azmin semalam, dan mengatakan bahawa dia tidak pernah keluar dari PKR.

Ahli parlimen Bersatu telah bertemu Mahathir yang kini kembali menjadi pengerusi mereka, di Yayasan al-Bukhary.

Marzuki berkata mesyuarat itu memutuskan untuk mencalonkan Muhyiddin sebagai perdana menteri.

Marzuki tidak mengatakan sama ada keputusan itu dibuat sebulat suara. Mahathir, yang merupakan perdana menteri sementara, berhasrat untuk membentuk kerajaan perpaduan yang "tidak berpihak pada mana-mana parti", selain enggan bekerjasama dengan Umno.

Bagaimanapun, Mahathir kemudian berkata Muhyiddin mempunyai sikap yang lebih santai dan sanggup bekerjasama dengan Umno sebagai sebuah parti.

Sekiranya keputusan untuk mencalonkan Muhyiddin sebagai perdana menteri dibuat sebulat suara, maka Bersatu bersama BN dan PAS akan mempunyai 97 Ahli Parlimen. PH ketika ini mendapat sokongan 92 ahli parlimen dari PKR, DAP, dan Amanah.

Tapi adakah PAS dan UMNO bersetuju?


MR :  Bubar aje Parlimen...


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan