Header Ads

Header ADS

Kedudukan Shuizan Kait, speaker DUN Johor tergugat?


Sumber dalaman Bersatu Johor memberitahu wujud usaha mengumpul tandatangan dalam kalangan Adun mereka bagi menyingkirkan speaker DUN negeri itu, Suhaizan Kaiat.

Enggan memberikan butiran lanjut, sumber kanan terbabit mengesahkan dakwaan Timbalan Pengerusi PKR Johor, Jimmy Puah, berhubung kewujudan akuan bersumpah (SD) yang didakwa digerakkan pejabat Menteri Besar Johor, Hasni Mohammad.

"Ya, ada," kata sumber itu yang ditanya sama ada wujud kempen mengumpul tandatangan berkenaan.

Bagaimanapun, sumber terbabit berkata, dia tidak tahu berapa ramai Adun Bersatu menurunkan tandatangan untuk SD berkenaan.

Malaysiakini sudah menghubungi Hasni untuk mendapatkan reaksi beliau.

Seorang sumber lain - juga dari Bersatu - dan seorang Adun Umno yang juga exco Johor memberitahu Malaysiakini, mereka tidak tahu mengenai kewujudan SD berkenaan.

Terdahulu melalui sesi langsung di Facebook bersama Naib Presiden PKR, Chang Lih Kang malam tadi, Puah berkata, tidak semua Adun Bersatu menurunkan tandatangan ke atas SD berkenaan.

Syak ada motif lain

"Segelintir Adun Bersatu enggan tandatangan. Mengapa? Sebab mereka dihubungi pemimpin peringkat pusat, seperti Pemuda Bersatu," katanya.

Ia merujuk kepada kenyataan dikeluarkan sayap pemuda Bersatu - Armada - yang diketuai Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang juga penyokong kuat Dr Mahathir Mohamad, semalam.

Melalui kenyataan yang dikeluarkan selepas pertemuan dengan Mahathir, Armada meminta Bersatu memutuskan kerjasama yang terjalin dengan Umno ketika ini dan kembali kepada Pakatan Harapan (PH).

Sebelum ini PH sendiri mendakwa ada gerakan mendapatkan tandatangan bagi SD menyingkirkan Suhaizan. Untuk rekod Suhaizan ialah salah seorang pemimpin Amanah.

Hasni Mohammad

Bagaimanapun langkah itu dianggap tidak bermakna kerana proses menggantikan seseorang speaker mestilah dibuat melalui sidang DUN dan bukannya menggunakan SD.

Puah berkata, dia percaya ada motif lain di sebalik usaha Hasni mendapatkan tandatangan tersebut.

"Ini kerana beliau mahu memiliki sesuatu. Beliau mahu pastikan apabila mereka menghadiri sidang DUN dan jika ada sesuatu berlaku, beliau boleh menunjukkan SD tersebut," katanya.

DUN Johor dijadual berlangsung pada 14 Mei ini. Menurut pekeliling yang dikeluarkan sidang tersebut hanya berlangsung untuk mendengar titah diraja Sultan Ibrahim Sultan Iskandar. Ia akan ditangguhkan sesudah itu.

Menurut Suhaizan, melanjutkan sesi kali ini untuk lebih sehari adalah tidak sesuai kerana keadaan wabak Covid-19 sekarang.

Bagaimanapun, katanya, beliau akan membuat pertimbangan jika ada permohonan agar sidang tersebut disambung sehingga ke petang.

Kerajaan Johor yang diketuai Hasni - seorang pemimpin Umno - ditubuhkan selepas Bersatu meninggalkan PH, namun keadaan semasa menyaksikan Perikatan Nasional (PN) tidak memiliki kelebihan yang kuat dalam DUN.

PN hanya menguasai 29 kerusi manakala PH 27. Dalam keadaan begitu sebarang perubahan sokongan daripada PN - walaupun hanya melibatkan seorang Adun - akan menjadikan keadaan DUN tergantung.

Ia menjadi perhatian berdasarkan pertikaian dalaman Bersatu yang menyaksikan mereka berpecah kepada dua kumpulan, masing-masing menyokong Muhyiddin Yassin dan Dr Mahathir Mohamad.


MR :  Dah hilang kuasa, letak aje jawatan tunjuk maruah diri


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan

Imej tema oleh A330Pilot. Dikuasakan oleh Blogger.