Header Ads

ads header

Flash News

Bekalan elektrik tidak akan dipotong sehingga 30 Sept - TNB


Tenaga Nasional Bhd (TNB) bersetuju untuk menghentikan aktiviti pemotongan bekalan elektrik sehingga 30 Sept ini bagi pengguna dengan bil elektrik tertunggak, kata Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Shamsul Anuar Nasarah.

Justeru, beliau berkata pengguna tidak perlu risau kerana bekalan elektrik tidak akan dipotong sekiranya mereka menghadapi kesukaran kewangan kerana pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP) sejak Mac lepas susulan penularan Covid-19.

Beliau berkata demikian pada sidang media berhubung isu bil elektrik di Putrajaya, hari ini.

Turut hadir Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif TNB, Amir Hamzah Azizan dan Ketua Pegawai Eksekutif Suruhanjaya Tenaga (ST) Razib Dawood.

Ditanya sebab pembaca meter TNB tidak bertugas semasa PKP yang menyebabkan berlaku peningkatan bacaan, Shamsul berkata TNB tidak membenarkan mereka keluar membuat bacaan meter selepas mendapat pandangan pelbagai pihak terutama Majlis Keselamatan Negara (MKN).

"Keputusan itu atas nasihat MKN mengambil kira kepentingan pelbagai pihak," katanya.

Sementara itu, Amir Hamzah berkata, TNB mengikut saranan kerajaan untuk memutuskan rantaian penularan Covid-19.

Beliau berkata, TNB hanya fokus kepada perkhidmatan penting yang ada bagi memastikan bekalan elektrik tidak terganggu semasa PKP kerana pengguna sentiasa berada di rumah.

TNB mempunyai sistem untuk mengira bacaan apabila bil terlambat dan tatacara pengiraan adalah teratur yang juga diluluskan ST.

Para pembaca meter TNB telah memulakan tugas sejak 15 Mei selepas status perkembangan COVID-19 di negara berubah dengan kes harian berkurangan.

-Bernama


MR :  Kalau dah bil RM2k tunggak pula sampai habis September jadi RM4k lagi teruk nak bayar


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan