Header Ads

ads header

Flash News

Usul undi tidak percaya pada Muhyiddin tetap diteruskan


Pembangkang akan tetap meneruskan undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri Muhyiddin Yassin pada persidangan Dewan Rakyat yang akan datang, kata Dr Mahathir Mohamad.

Dalam wawancara dengan Sin Chew Daily, bekas perdana menteri itu berharap usul tidak percaya yang dibawa olehnya terhadap Muhyiddin akan dapat dibahaskan di parlimen yang akan berlangsung dari 13 Julai hingga 27 Ogos.

Jelas Mahathir, sekiranya usul itu ditolak oleh speaker Dewan Rakyat Mohamad Ariff Md Yusof, pembangkang akan meneruskan usaha tersebut semasa proses pengundian untuk Belanjawan 2021.

Belanjawan 2021 dijadualkan akan dibentangkan di Dewan Rakyat pada 6 November.

Pada awal Mei, Mahathir memfailkan usul tidak percaya terhadap Muhyiddin setelah presiden Bersatu itu terlibat dalam Langkah Sheraton pada 23 Februari yang membawa kepada jatuhnya kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Dalam usulnya, Mahathir mengatakan Muhyiddin tidak mempunyai majoriti Dewan Rakyat.

Usul itu ditangguhkan ke persidangan Julai, selepas persidangan sehari pada 18 Mei hanya menampilkan titah pembukaan oleh Yang di-Pertuan Agong.

Usul itu mungkin sekali lagi tidak akan dibentangkan pada persidangan Julai kerana ia biasanya mengutamakan agenda yang dibawa oleh kerajaan.

Kerajaan dijangka membentangkan RUU Covid-19 (Langkah-langkah Sementara) pada sidang akan datang.

Awal bulan ini, Pengerusi PH, Anwar Ibrahim berkata, PH Plus, gabungan tidak rasmi yang melibatkan PH, Warisan dan kem Mahathir, mempunyai 107 daripada 222 sokongan ahli parlimen.

 


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


6 ulasan:

 1. Teruskan usul undi tak percaya. Kamu madey nak test sebab ini peluang terakhir. Kami suka kalau ada pilihanraya tapi saya lebih suka kalau melihat kamu gagal usul dan kecewa. Pru kalau buat sekarang atau 2 tahun lagi keputusan akan sama. Awak dan ph terbenam.

  BalasPadam
 2. Teruskan selagi bernyawa kalau boleh biar menangis minta simpati yg penting dapat jadi pm

  BalasPadam
  Balasan
  1. Pergi menangis minta simpati ke tuanku agung.

   Padam
 3. Kubur dah melambai lambai dah. Masih tak sedar diri. Gila kuasa betul. Rakyat dah ok dgn PN. Apa nak merapu lagi ni?

  BalasPadam
 4. Dia nak bedal duit jual aset orang Melayu hari tu. Tak sempat bedal masa dia jadi PM. Nak nikmati pulangan atas perbelanjaan memenangkan PH dalam PRU lepas.

  BalasPadam
 5. bila MP yang TIDAK ADA PARTI bawa usul undi x percaya....rakyat percaya kerana TUN sudah dimakan sumpah@doa orang yang dzaliminya satu ketika dulu

  BalasPadam