Header Ads

ads header

Flash News

Pejuang hantar permohonan rasmi pada ROS


Mukhriz Mahathir berharap Jabatan Pendaftar Pertubuhan (ROS) akan mempercepat pelulusan Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) sebagai sebuah parti politik yang sah.

Dia yang merupakan presiden penaja (interim) Pejuang berkata demikian selepas menghantar permohonan rasmi bersama-sama pengasas parti itu yang lain, di ibu pejabat ROS di Putrajaya hari ini.

"Pada petang ini, kami bertujuh telah mengemukakan permohonan secara rasmi kepada ROS untuk mendaftarkan Parti Pejuang Tanah Air. Kami juga telah buat permohonan secara atas talian.

"Seperti biasa ROS akan meneliti setiap butiran permohonan ini untuk pastikan kita memenuhi semua syarat dalam Akta Pertubuhan 1966.

"Kita harap pihak ROS dapat meluluskan pendaftaran ini sesegera yang mungkin, agar kami dapat ambil peranan secara langsung dalam demokrasi di negara ini sebagai parti berdaftar," katanya kepada pemberita.

Tujuh pengasas parti tersebut adalah bekas pemimpin dan anggota Bersatu iaitu Mukhriz, Mahathir Mohamad, Marzuki Yahya, Maszlee Malik, Amiruddin Hamzah, Shahruddin Md Salleh, and Mohamad Nuhairi Rahmat.

Turut bersama-sama Mukhriz hari ini ialah Maszlee, Marzuki dan Sahruddin. Mahathir bagaimanapun tidak hadir.

Lambang 'pha'

Mukhriz yang merupakan bekas timbalan presiden Bersatu turut menunjukkan lambang parti itu iaitu huruf jawi 'pha'.

"Pa untuk pejuang dengan tiga titik di atas melambangkan iman, Islam dan Rukun Negara.

"Kita harap ia jadi simbol perjuangan untuk masyarakat Melayu dan masyarakat Malaysia amnya.

"(Logo) juga kelihatan seperti perisai, untuk pertahan maruah rakyat dan orang Melayu," katanya lagi, yang dijangka akan menjadi presiden parti baru itu.

Selepas kelulusan dari ROS, kata Mukhriz, mereka akan bermesyuarat dan melantik 21 ahli majlis eksekutif.Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan