Header Ads

Header ADS

Frontliner tunjuk peluh, lencun macam mandi hujan buka PPE (bersama video)


PADA
musim wabak Covid-19 semakin mengganas ini, SinarPlus percaya frontliner kakitangan kesihatan adalah antara orang yang paling sibuk.

Sejujurnya mereka semua adalah insan yang terlalu hebat dan mempunyai semangat yang kental.

Sewaktu bertugas, mereka diwajibkan memakai perlindungan diri yang dipanggil PPE (Personal Protective Equipment).

Dua hari lalu, seorang pengguna Twitter @anthraxxxx berkongsi sebuah video menunjukkan frontliner sedang membuka PPE.

Menerusi rakaman itu kelihatan dua lelaki membuka PPE yang dipakainya sepanjang bertugas.

Satu persatu lapisan ditanggalkan, habis basah kuyup dan menitis air yang bertakung di dalam PPE tersebut.

Begitulah keadaan frontliner setiap masa bertugas dan masing-masing cukup komited dalam melaksanakan tugas mengurus serta mengawal selia pesakit-pesakit Covid-19.

Video tersebut telah meraih perhatian warganet apabila dapat melihat sendiri bagaimana keadaan bila memakai PPE.

Kata mereka;

Bayangkan pakai benda ni panas-panas. Kita sebagai manusia secara nalurinya akan cari kipas atau aircond untuk sejukkan badan. Last-last tak rasa pun sebab kulit semua dah kena balut.

Ummm kita tengok pun dah rasa lemas. Rimas. Sampai berpeluh peluh dia orang. Macam kena hujan. Kita yang baru pakai mask 3 layer tu pun , dah berpeluh. Inikan pakai PPE setiap hari. Tapi dia orang still je tersenyum. Gelak gelak.

Ye weh sumpah aku takleh bayang berpeluh-peluh berapa jam lamanya camtu. Lagi-lagi sekarang tengah musim panas. Aku kat rumah duduk bawah kipas ni pun rimas sebab panas nak mati, berpeluh pe semua… tabahnya lahai diorang.

Sedih sangat… basah lencun diorang semua tapi masih boleh tersenyum.

Kuat betul semangat mereka. Semoga semua urusan mereka dipermudahkan. Kami akan terus ikut SOP demi anda.

Terima kasih, anda semua sentiasa menjadi kebanggaan Malaysia. Cintaku padamu paras awan.

Ya Allah! Kesiannya aku tgk. Tak tau nak kata apa. Hanya Allah je yang dapat balas jasa kalian jaga keselamatan pesakit dan rakyat.

Begitulah frontliner yang sangat tabah dan bertanggungjawab tetapi kalau mengharapkan mereka sahaja maka kita akan kalah peperangan Covid-19 ini.

Jadi, kita perlukan kerjasama yang kuat daripada semua pihak dan seluruh untuk memutuskan rangkaian wabak ini.

Kekal di rumah jika tiada apa yang penting serta teruskan patuh kepada SOP yang telah ditetapkan. #kitajagakita




#Sumber : SinarPlus 

MR : Pengorbanan mereka harus diharga, jangan main mudah dengan SOP covid-19  


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

MindaRakyat Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


1 ulasan:

  1. Ya..Allah..balaslah ganjaran ketenangan kesihatan dan syurga atas setiap titisan peluh mereka yg menitis ketika bertugas ...aaminnn...

    BalasPadam

Imej tema oleh A330Pilot. Dikuasakan oleh Blogger.