Header Ads

ads header

Flash News

Islam itu bukan kehendak dan keinginan Rasulullah s.a.w


Ketika Rasulullah SAW sedang duduk di Masjid al-Haram setelah membuka Kota Makkah, tiba-tiba Saidina Ali membawa kunci Kaabah ke hadapan Rasulullah.

Beliau berkata kepada Rasulullah, "Wahai Rasulullah, kurniakan kepada kami urusan mengendalikan kunci Kaabah bersama urusan melayan tetamunya."

Keluarga Nabi Muhammad SAW sebelum ini hanya menguruskan hal berkaitan tetamu yang bertandang ke Kota Makkah. Adapun hal berkaitan kunci Kaabah diuruskan oleh keluarga Bani Abdil Dar iaitu Othman bin Tolhah.

Maka Allah SWT menurunkan wahyu kepada Rasulullah SAW.
إِنَّ اللَّهَ يَأْمُرُكُمْ أَنْ تُؤَدُّوا الْأَمَانَاتِ إِلَىٰ أَهْلِهَا وَإِذَا حَكَمْتُمْ بَيْنَ النَّاسِ أَنْ تَحْكُمُوا بِالْعَدْلِ ۚ إِنَّ اللَّهَ نِعِمَّا يَعِظُكُمْ بِهِ ۗ إِنَّ اللَّهَ كَانَ سَمِيعًا بَصِيرًا
"Sesungguhnya Allah menyuruh kamu supaya menyerahkan segala jenis amanah kepada ahlinya (yang berhak menerimanya) dan apabila kamu melaksanakan hukum dalam kalangan manusia hendaklah menjalankannya dengan adil. Sesungguhnya Allah dengan suruhan-Nya itu memberi pengajaran yang sebaik-baiknya kepada kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Melihat." (Surah al-Nisa': ayat 58)

Dengan turunnya wahyu itu, Rasulullah SAW menyerahkan kunci Kaabah kembali kepada Othman bin Tolhah RA.

Baginda SAW bersabda:

"Ambillah selama-lamanya, tidak boleh merampasnya daripada kamu melainkan oleh orang yang zalim."

"Wahai Othman, sesungguhnya Allah meminta supaya kamu memegang amanah memelihara rumah-Nya, maka makanlah daripada apa yang sampai kepada kamu daripada rumah ini dengan baik."

Peristiwa ini memberi kesan kepada iman yang sangat mendalam ke dalam lubuk hati Othman bin Tolhah RA. Hal ini kerana dia pernah berkasar terhadap Rasulullah SAW dengan tidak mengizinkan Baginda masuk ke dalam Kaabah ketika dia masih dalam jahiliah.

Dia menyangka hak memegang kunci Kaabah akan dirampas daripada keluarganya setelah Makkah ditawan tetapi keputusan daripada Allah adalah sebaliknya.

Peristiwa ini meyakinkan Othman bin Tolhah bahawa Islam itu bukanlah ciptaan Muhammad SAW sebaliknya daripada Allah SWT.

Kuliah Jumaat, 9 Oktober 2020

MR :  Allah mengajar kita menghormati hak dan asal usul ketuanan  


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan