Header Ads

ads header

Flash News

Pendakwaan mohon pinda 2 pertuduhan rasuah Guan Eng


KUALA LUMPUR:
Pihak pendakwaan dalam kes rasuah projek terowong dasar laut Pulau Pinang dan jalan Lim Guan Eng memohon pindaan terhadap 2 daripada 4 pertuduhan ke atas bekas ketua menteri itu.

Timbalan Pendakwa Raya, Wan Shaharuddin Wan Ladin memberitahu Mahkamah Sesyen di sini, hari ini, mereka akan mengemukakan pindaan itu ketika sebutan kes seterusnya pada 28 Okt ini, apabila Lim hadir di mahkamah.

Lim dikecualikan daripada prosiding hari ini kerana beliau perlu menghadiri sidang Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang minggu ini.

Hakim Azura Alwi memberitahu pihak pendakwaan, beliau tiada masalah menetapkan tarikh perbicaraan pada tahun depan.

“Tetapi, kami akan menetapkan tarikh dan membacakan pertuduhan itu pada 28 Okt di depan tertuduh.”

Peguam Lim, Gobind Singh Deo berkata pihak pembelaan berhasrat membuat satu permohonan, tetapi memberitahu mahkamah mereka akan mendedahkannya ketika sebutan kes pada 28 Okt ini.

Shaharuddin kemudian memberitahu wartawan, pindaan itu akan dibuat ke atas pertuduhan di bawah Seksyen 16(a)(A) dan 23 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

Lim didakwa menggunakan kedudukannya sebagai ketua menteri ketika itu untuk meminta balasan berupa 10% keuntungan daripada Pengarah Consortium Zenith Construction Sdn Bhd, Zarul Ahmad Mohd Zulkifli dan mendapatkan RM3.3 juta dalam rasuah untuk melantik syarikat Zarul melaksanakan projek berkenaan.

Bulan lalu, Lim mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Butterworth atas 2 pertuduhan tambahan menyebabkan 2 lot tanah milik kerajaan Pulau Pinang bernilai RM208.7 juta dilupuskan kepada 2 syarikat.

- FMT  


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

MindaRakyat Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan