Header Ads

ads header

Flash News

Tentera bantu tangani wabak Covid-19 di Penjara Pokok Sena


KUALA LUMPUR:
Angkatan Tentera Malaysia (ATM) menubuhkan pusat rawatan sementara atau “makeshift treatment center” (MTC) dalam Penjara Pokok Sena, Kedah bagi membendung penularan Covid-19.

Markas Kedua Divisyen Infantri dalam kenyataan malam tadi memaklumkan Pasukan B Komp 2 Bn Ubat diatur gerak bagi membantu Jabatan Kesihatan Negeri Kedah dan akan beroperasi pada 20 Okt.

“Pusat ini didirikan bagi memberi rawatan kepada tahanan yang mempunyai jangkitan Covid-19,” menurut kenyataan itu.

Pasukan perubatan itu diketuai pakar perubatan kesihatan awam Jabatan Perubatan Tentera Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan, Dr Mohd Arshil Moideen, penolong ketua pengarah Perkhidmatan Kesihatan 2 Div, Dr Faira Rosmarina Mohd Rustam dan pegawai pemerintah B Komp 2 Bn Ubat Dr Muhammad Asyraf Khairul Hasni.

Pegawai Kementerian Kesihatan Putrajaya turut ditugaskan memberi nasihat teknikal untuk mendirikan pusat rawatan tersebut.

Menurut kenyataan itu, 2 pegawai perubatan, 5 paramedik dan 2 anggota semboyan pasukan akan diatur gerak sepanjang pengoperasian pusat rawatan tersebut.

“B Komp 2 Bn Ubat telah mengatur gerak aset logistic, iaitu khemah yang akan digunakan sebagai wad ICU, pusat nyah kuman, ‘donning and doffing station’, khemah pengurusan sisa klinikal, makmal, bilik gerakan dan sistem pancuran untuk petugas serta set generator,” menurut kenyataan itu.

Atur gerak aset dan pegawai serta anggota tentera bagi misi ini akan diletak di bawah pemantauan Panglima 2 Divisyen Arman Rumaizi Ahmad.

#Sumber : FMT  

 


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

MindaRakyat Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan