Header Ads

ads header

Flash News

Darurat di Batu Sapi, PRK batal


Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan untuk pengisytiharan darurat di Batu Sapi, Sabah.

Ini selepas baginda berkenan menerima menghadap Perdana Menteri Muhyiddin Yassin di Istana Negara pada sesi yang berlangsung selama satu jam bermula  jam 4.00 petang tadi.

"Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mempersembahkan nasihat beliau, susulan
daripada keputusan mesyuarat Jemaah Menteri, berkenaan pelaksanaan
Pengisyhtiharan Proklamasi Darurat bagi Bahagian Pilihan Raya Parlimen (P.185)
Batu Sapi, Sabah untuk ampun perkenan Seri Paduka Baginda.  

"Setelah memperhalusi penjelasan perdana menteri dan sembah taklimat daripada Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali; Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah dan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya Dato’ Abdul Ghani Salleh, Al-Sultan Abdullah telah berpuas hati bahawa adanya keperluan Pengisytiharan Proklamasi Darurat berdasarkan Fasal (1) Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan bagi membolehkan suatu Ordinan dimashyurkan di bawah Fasal (2B) Perkara 150 untuk membatalkan tarikh yang telah ditetapkan bagi menjalankan Pilihan Raya Kecil (PRK) bagi P.85 Batu Sapi, Sabah.


"Dengan Pengisytiharan ini juga apa-apa prosiding yang telah bermula bagi maksud penjalanan PRK bagi P185 Batu Sapi tidak akan diteruskan dengan tujuan mengekang dan menghalang daripada berlakunya gelombang ke-empat penularan wabak Covid-19 dan satu tarikh yang lain akan ditetapkan untuk PRK tersebut.

"Maka dengan itu, Seri Paduka Baginda telah memberi perkenan supaya Pengisyhtiharan Proklamasi Darurat bagi P185 Batu Sapi, Sabah dilaksanakan sebagai langkah proaktif untuk membendung gejala wabak Covid-19," maklum Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara Ahmad Fadil Shamsuddin pada satu kenyataan hari ini.

Hari penamaan calon PRK Batu Sapi dijadualkan berlangsung pada Isnin depan.

Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

MindaRakyat Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


4 ulasan:

  1. Daulat tuanku.
    Mohon cadangkan darurat 1 sabah tuanku. Kasi tutup sempadan philipines sm kalimantan.
    Tp ni darurat kat batu sapi je. Tu pun gara2 prk. Dah la kwsp bersasar. Darurat pun nk bersasar ke?

    BalasPadam