Header Ads

ads header

Flash News

Malaysiakini didenda RM500,000 kerana hina mahkamahPortal berita Malaysiakini didenda RM500,000 kerana kesalahan menghina mahkamah menerusi komen pembacanya.

Mahkamah Persekutuan menjatuhi hukuman itu semasa prosiding hari ini.

Sebelum ini Jabatan Peguam Negara memohon denda sebanyak RM200,000 terhadap Malaysiakini atas kesalahan menghina mahkamah.

Terdahulu dalam keputusan majoriti 6-1, hakim mendapati Malaysiakini bertanggungjawab atas penghinaan terhadap mahkamah menerusi komen pembacanya.

Bagaimanapun, keputusan majoriti memutuskan bahawa ketua editor portal berita berkenaan, Steven Gan tidak bersalah atas pertuduhan yang sama.

Panel tujuh hakim yang dipengerusikan Presiden Mahkamah Rayuan, Rohana Yusuf menyampaikan keputusan majoriti 6-1, dengan hakim yang tidak bersetuju adalah hakim Mahkamah Persekutuan, P Nallini.

Ini adalah kali pertama Malaysiakini didakwa atas tuduhan menghina mahkamah sepanjang sejarah penubuhannya sejak 21 tahun lalu.

Pada 15 Jun tahun lalu, Peguam Negara, Idrus Harun mengemukakan permohonan menghina mahkamah terhadap portal berita tersebut.

Ketika menyampaikan keputusan hari ini, Rohana memutuskan bahawa mahkamah perlu mengambil kira tanggungjawabnya untuk memandang serius tindakan menghina mahkamah, yang akhirnya akan melemahkan sistem kehakiman di Malaysia.

Katanya, mahkamah tertinggi itu telah mempertimbangkan permohonan maaf yang diajukan oleh Malaysiakini, melalui ketua pegawai eksekutifnya, Premesh Chandran, di hadapan panel hakim.

Tambahnya panel hakim juga telah mempertimbangkan fakta bahawa portal berita itu telah memberikan kerjasama kepada pihak polis dan mahkamah berkaitan  kes tersebut.

"Juga menjadi tanggungjawab masyarakat mengambil serius tindakan menghina mahkamah yang akhirnya melemahkan sistem keadilan di negara ini (Malaysia).

"Kenyataan yang menyinggung (komen berkenaan) telah tersebar luas di dalam dan luar negara, dan kandungannya bersifat palsu dan celaan, serta mengandungi tuduhan rasuah.

"Kami berpendapat bahawa denda RM500,000 adalah wajar.

"Kami memerintahkan denda oleh responden pertama dibayar dalam masa tiga hari mulai Isnin (minggu depan)," kata Rohana.
Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

MindaRakyat Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan