Header Ads

ads header

Flash News

Adakah Menteri UMNO kena buat laporan kepada Najib atau Zahid?


Saya membaca tulisan Najib Razak, bekas PM.

Antara tulisannya yang panjang lebar

Keputusan muktamad dalam PAU ialah untuk tidak bertanding bersama PPBM, Anwar dan DAP pada PRU15 dan memberi mandat kepada presiden dan MKT UMNO untuk tentukan masa tarik diri sokong PN.

Sebab itu, tiada keperluan untuk menteri-menteri UMNO letak jawatan selagi MKT UMNO belum putuskan tarik diri secara rasmi dan arahkan pemimpin UMNO untuk letak jawatan dalam kerajaan.

Ini terpulang kepada presiden dan MKT. Saya bukan lagi presiden atau ahli MKT.

Namun, jika keputusan menteri UMNO untuk tidak letak jawatan adalah untuk bertanggung jawab kepada Rakyat agar imej UMNO tidak tercalar maka ada keperluan untuk mereka tidak lagi membisu apabila kerajaan membuat keputusan tak masuk akal yang jelas membelakangi atau merugikan Rakyat.

Antaranya termasuk:
1. Parlimen tidak bersidang sepanjang darurat dengan alasan bahawa terlalu ramai orang tua dalam dewan walaupun YDPA titah parlimen boleh bersidang dalam masa darurat.
Malaysia adalah satu-satunya negara dalam dunia yang menggantungkan perlembagaan dan parlimen dengan alasan untuk membendung Covid.
2. Menangguhkan Undi18 ke Sept 2022 (iaitu 3 tahun 2 bulan selepas diluluskan sebulat suara dalam parlimen) dengan alasan SPR di bawah kerajaan perlu mendapat kerjasama dari JPN di bawah kerajaan.
(Bab ini, saya berpuas hati apabila membaca hasrat menteri KBS Reezal Merican dengan sokongon menteri sains Khairy akan membawa isu ini ke kabinet untuk asingkan proses Undi18 dengan pendaftaran automatik. Ini bermakna pengundi umur 18 tahun sekurang-kurangnya boleh mendaftar secara kendiri sebagai pengundi sebagaimana pemilih-pemilih lain walaupun pendaftaran belum lagi automatik.)
3. Ordinan darurat mengejut semalam yang mengetepikan kelulusan parlimen dan memberi kuasa untuk berbelanja sesuka hati tanpa mengikut bajet dalam tempoh darurat.
Mana wujudnya negara demokrasi dalam dunia di mana kerajaan tidak perlu bertanggung jawab pada parlimen dalam hal perbelanjaan kerajaan?
4. Membawa usul ke parlimen untuk naikkan sekali lagi had hutang kerajaan apabila nisbah hutang sebanyak 62.2% pada akhir tahun 2020 sudah cecah paras 60% (yang dinaikkan dari 55% oleh kerajaan PN dalam parlimen pada bulan Ogos lalu) agar kerajaan tidak melanggar undang-undang sendiri.
5. Membatalkan projek HSR KL-Singapura dan menggantinya dengan projek HSR KL-JB yang kosnya agak sama. Akibatnya, kerajaan telah membayar pampasan RM320 juta kepada Singapura dan menjejaskan keuntungan projek buat selamanya.
6. Menjual syarikat semikonduktor terbesar Malaysia kepada syarikat gabungan 60-40 Syarikat-China dalam masa darurat dan pada ketika industri semikonduktor dunia sedang berkembang pesat dengan harga RM273 juta. Duit dari penjualan ini tak cukup pun untuk membiayai kos pampasan RM320 juta kepada Singapura.

Jangan beri alasan nak bertanggung jawab pada Rakyat dan tidak mahu mencalar imej UMNO jika masih membisu tentang perkara-perkara di atas yang jelas salah.

Saya tak nak komen pasal berbelit-belitnya keputusan PAU 2020 yang nak Menteri letak jawatan. Saya tumpu kepada bertanggungjawab kepada rakyat.

1. Adakah Najib fikir Menteri UMNO yang dilantik bodoh macam pimpinan UMNO sekarang yang bersama dengan kerajaan tetapi mengkritik kerajaan di media sosial seolah-olah bodoh tentang saluran yang betul.

Mereka (Menteri UMNO) ini perlu membuat sesuatu dan melaporkannya kepada PM, Muhyiddin Yasin bukan kepada Najib atau Zahid. Jika UMNO nak sesuatu barulah mereka lapor kepada pimpinan UMNO tetapi buka di facebook macam Najib yang dia rasa di hebat kerana ada follower ramai.

Saya nasihat Najib, dulu awak dah kena semasa awak jadi PM, ramai orang datang bila awak keluat, tapi bila PRU-14 awak kalah teruk. Apakah awak Najib rasa follower ramai ini menjamin awak dan UMNO menang besar PRU-15?

2. Enam alasan yang Najib beri itu sekadar nak putar maklumat, kenapa UMNO tension Parlimen di gantung? Antaranya ini menggagalkan matlamat UMNO-PKR (DAP).

Jika ahli parlimen UMNO tarik diri sekali pun tindakan ini tidak akan membubarkan parlimen. Tindakan ini mengagalkan Najib dan Zahid serta kluster mahkamah untuk menyelamat diri apabila kuasa kerajaan diberikan kepada Anwar Ibrahim dengan janji Anwar mereka akan dilepas kononnya Anwar akan menyebut ini semua tindakan politik Mahathir. Najib dan geng kluster Mahkamah akan mendapat manafat, Anwar jika dapat manafaat untuk menyerang dan balas dendam kepada Mahathir.

Sekarang pun jika Menteri UMNO letak jawatan semasa darurat, ini tidak akan menjatuhkan kerajaan PN. Jadi sekali lagi Najib dan UMNO kluster Mahkamah rasa tindakan/strategi PN sangat baik.

Jadi tak ada cara mereka akan menyerang sola perbelajaan wang, Najib tak payah cakap pasal wang kerana engkaulah perompak wang rakyat paling hebat. Cash is King, jangan lupa. Semasa PRU-14 pun engkau nak guna duit nak  beli PAS. Yang ini akan aku dedah kemudian.

3.  Yang jelas untuk pengetahuan Najib
, mereka kekal bukan kerana wang atau kuasa tetapi kerana amanah dan tanggungjawab kepada rakyat. Lihat bagaimana KJ, Dr. Adham, Ismail adalah orang yang paling penting dalam program vaksinasi kebangsaan. Ini adalah masa depan negara. Ini soal kewangan dan dana negara akan datang.

4. Najib dan Zahid serta geng kluster mahkamah merasai mereka boleh menguasai UMNO selama-lamanya dan
sesiapa yang menentang kluster mahkamah akan dicop pro-PPBM dan pengkhianat UMNO. Lupa Najib bahawa masih ramai lagi rakyat di luar sana beranggapan bahawa kluster mahkamah cuba menguasai UMNO dan sesiapa yang menentang kluster mahkamah akan dicop pro-PPBM dan pengkhianat UMNO adalah sifat buruk pimpinan UMNO sekarang.

5.  Untuk pengetahuan Najib, Umno ada kolam dinamakan BN. UMNO dan PAS buat buat kolam baru MN untuk melawan PH. PPBM pula keluar dari kolam PH. PPBM pula buat kolam baru PN untuk mengukuhkan kerajaan yang tak stabil. Pas pula join kolam MN untuk bantu UMNO yang hampir mati berkubur, ramai pimpinan UMNO hilang hala tuju. PAS boleh dua pilihan. Kalau PAS serang UMNO juga masa itu, UMNO boleh terus berkubur.

Misalnya UMNO bertanding lawan PH, PAS masuk walaupun kalah demi nak suruh UMNO kalah dengan PH. Supaya UMNO MAMPUS, baru tinggal PAS sahaja. Tapi PAS tak buat macam tu.

MN tak register sampai  kerana kerenah UMNO sendiri takkan Najib tak tahu. kononnya umno tak nak lepas kolam BN walaupun komponen utama BN pernah ugut keluar BN masa itu daripada puluh komponan tingga 4 aje.

PAS join kolam PN, UMNO tak kisah, bila PAS memperkukuhkan PN, umno mula sifat dengki dan bongkok

6. Najib u tahu apa terjadi September 2020? Kenapa UMNO baru tolak BERSATU selepas tarik itu? Najib u tahu apa Zajid buat pada 11 Oktober? dan apa berlaku pada 22 Mac?

Jadi semuanya masalah tak betul PN, silap BERSATU adalah kerana nak selamatkan u dan Kluster Mahkamah aje.

berhenti dulu

Nasir Ramlee


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

MindaRakyat Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan