Header Ads

ads header

Flash News

Pemimpin PAS, PKR dibenar celah saman NGO terhadap perintah darurat


KUALA LUMPUR:
Mahkamah Tinggi membenarkan pemimpin PAS dan PKR menjadi pencelah dalam saman yang difailkan oleh NGO dan aktivis hak asasi manusia terhadap perisytiharan darurat.

Hakim Ahmad Kamal Md Shahid membuat keputusan memihak kepada Ahmad Fadhli Shaari, Khiril Nizam Khirudin, dan Mohd Apandi Mohamad daripada PAS, serta Shamsul Iskandar Mohd Akin dan Mohd Yusmadi Mohd Yusoff daripada PKR selepas peguam Edmund Bon beritahu mahkamah mereka tidak membantah permohonan lima individu itu untuk mencelah.

Peguam Ahmad Amzar Ahmad Afzan mewakili pemimpin PAS, sementara Surendra Anath mewakili Shamsul dan Yusmadi.

Terdahulu, pemimpin PAS terbabit berkata, mereka mempunyai hak di sisi perlembagaan untuk menjadi pencelah kerana ia melibatkan isu berkepentingan awam, sementara pemimpin PKR berkata, perisytiharan darurat menghalang mereka daripada menjalankan tugas sebagai Ahli Parlimen.

Hakim juga memerintahkan mereka supaya memfailkan afidavit balas terhadap saman NGO tersebut dalam tempoh 14 hari selepas ia diterima.

Dalam pada itu, mahkamah juga diberitahu Jabatan Peguam Negara (AGC) membantah permohonan NGO berkenaan untuk merujuk beberapa persoalan perlembagaan berhubung perintah darurat kepada Mahkamah Persekutuan.

Peguam kanan persekutuan Mohd Sabri Othman berkata, kerajaan memerlukan masa untuk menjawab permohonan itu.

Sehubungan itu, hakim menetapkan 3 Mei depan untuk pengurusan kes.

NGO terbabit mahu merujuk enam soalan undang-undang berkaitan perintah darurat kepada mahkamah tertinggi.

Persoalan itu memfokus kepada kuasa mahkamah untuk mendengar cabaran undang-undang terhadap Ordinan Darurat, selain peranan Dewan Rakyat dan Dewan Negara.

Kumpulan terbabit, iaitu Bersih 2.0, Suara Rakyat Malaysia (Suaram), Center for Independent Journalism, Aliran, Dewan Himpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor, Pergerakan Tenaga Akademik Malaysia, dan Save Rivers memohon perisytiharan bahawa Ordinan Darurat (Kuasa-kuasa Perlu) bercanggah dengan perlembagaan.

Ordinan berkenaan mula berkuat kuasa pada 11 Jan lepas sehingga 1 Ogos atau lebih awal jika keadaan kesihatan membenarkan ia ditarik balik.

Mereka juga berkata, kerajaan mempunyai cukup kuasa untuk mengurus wabak Covid-19 dan tidak perlu menggantung Parlimen.

Selain NGO berkenaan, pemimpin pembangkang Anwar Ibrahim dan bekas pemimpin Umno Khairuddin Abu Hassan turut memfailkan cabaran sama terhadap keputusan kerajaan untuk menguatkuasakan perisytiharan darurat.

Mereka mendakwa Muhyiddin Yassin hilang sokongan majoriti di Dewan Rakyat dan mempersoalkan sama ada perdana menteri boleh menasihati Yang di-Pertuan Agong supaya mengisytiharkan darurat.

Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

MindaRakyat Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


Tiada ulasan