Header Ads

ads header

Flash News

Fakta: Ikan Kembung Lebih Baik Daripada Salmon


Bagi sesetengah orang, mungkin pelbagai jenis ikan setempat dibuat lauk seharian kurang menyelerakan ‘lidah’ berbanding menikmati juadah ikan ‘import’ yang jauh lebih mahal.

Ini lebih-lebih lagi dengan makanan antarabangsa hidangan Jepun sashimi tuna ‘bluefin‘, atau pasta berserta ikan salmon dibakar cara ‘Western‘ semakin mendapat tempat di ‘tekak’ masyarakat sekarang khasnya generasi muda.

Namun ini tidak bermakna ikan tempatan perlu dipandang remeh. Laman berita terkenal Indonesia, Merdeka.com melaporkan, ikan kembung sebenarnya mempunyai kandungan khasiat yang amat tinggi dibandingkan salmon.


Menurut portal itu lagi, kandungan khasiat seperti protein, Omega-3, vitamin B12, vitamin D, fosfor, vitamin B2 (Riboflavin), vitamin B6 dan selenium yang terdapat dalam ikan kembung lebih tinggi daripada ikan salmon.

Khabar gembira ini turut disokong oleh Pengarah Pemasaran, Ketua Jabatan Pengawasan Sumber Daya Kelautan dan Perikanan, Kementerian Kelautan dan Perikanan Indonesia, Machmud ketika dihubuni Merdeka.com.



“Ikan kita itu banyak sekali. Tapi masyarakat masih belum sedar khasiat ikan tempatan. Kita juga punya banyak sekali kepelbagaian ikan. Bayangkan, kalau ikan tempatan selalu kita sosialisasikan,” kata beliau.

Natijahnya, jangan pandang sebelah mata ikan ‘harga murah’ di pasar. Kadang-kadang ikan yang kurang ‘glamour’ itulah yang mempunyai kandungan khasiat lebih tinggi untuk kesihatan.

Cara terbaik memasak ikan kembong adalah tidak mengoreng kerana dengan mengoreng kandung gizinya menurun. Kandungan Omega pada ikan kembong akan menurun bila digoreng. Mungkin PUFA dan MUFA akan bertukar menjadi ‘Asid Lemak Trans’ (Trans Fatty Acids) yang mungkin membahayakan.– Agensi


MR : Nampak banyak makanan orang dulu-dulu lebih baik terutama ulam-ulaman....


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

2 ulasan:

  1. Tidaklah tepat nak mengatakan bahawa ikan salmon adalah lebih baik dari ikan kembung. Allah dah jadikan haiwan itu untuk makanan manusia. Adakah Allah tidak adil menjadikan ikan itu lebih baik dari ikan yang lain. Cubalah fikirkan kenapa Allah jadikan haiwan dan tanaman yang ada itu hanya wujud di satu satu kawasan sahaja. Ikan salmon mungkin tidak baik bagi kita dan tapi baik bagi mereka yang di kawasan sejuk. Begitu juga kembung mungkin baik bagi kita tapi tidak baik bagi orang kawasan sejuk. Adakah daun pegaga baik dan sesuai jadi ulaman bagi semua orang? Mungkin orang kawasan sejuk mengatakan ianya jadi racun buat mereka, tapi bagi kita ianya sebagai ubat. Maka Allah jadikan haiwan dan tanaman di kawasan kita, maka itu adalah yang terbaik buat kita. Allah maha mengetahui apa yang Dia ciptakan.

    BalasPadam
  2. ๐Ÿ’Assalamualaikum slm sejahtera warga group๐Ÿ“ข
    ๐Ÿ’ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye๐Ÿ“ข๐Ÿ˜‰

    1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kencing manis dan jugak kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 yang pulih dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit....

    Boleh Call atau Wasap terus pengasas die..nanti blh cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2.. direct terus senang kn .ni nmbor dia.๐Ÿ‘‰๐Ÿผ *En Mohd Zuhairi- 0174687570*

    2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau..kanser yg sudah merebak ke organ2 lain pon boleh diubati insya Allah.☺๐Ÿ‘๐Ÿป

    3)Pengamal perubatan herba ni dh banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser..ade ramai yg dh pulih....

    5)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


    6) Bagi yang ada sakit *KENCING MANIS* pon boleh mendapatkan ubatan *paling mujarab* , termasuk *kencing* *manis* *kronik* seperti *kaki* *berlubang* dan *bernanah* *sehingga* *tidak* *perlu* *dipotong* .

    Sy share melalui pengalaman sy sdri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sdri pon guna produk die (jus herba) dh 3thn.

    Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar knser yg tepat .๐Ÿ’ช๐Ÿผ

    Nanti dh beli produk die blh join group wasap..boleh la kenal2 pesakit die yg dh sembuh mcm yg sy knl antaranya
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4..
    Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan setahun saja untuk hidup.setia dengan jus herba ini.
    Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
    *Skg sudah sembuh dr kanser.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 *sekarang dh sembuh*
    Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    *Tengku Aziah bt Tengku Ishak,bacaan gula 16 ,bertahun thun hidap kencing manis,minum herba ini bcaan sntiasa 6 shaja *

    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Pn. Rugayah Jilani -
    Pesakit kanser payudara tahap 3B ketulan 10×10cm- *sudah sembuh !*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ▪Pn. Noridah Md Dom - Pesakit kanser ovari tahap 3 merebak ke tyroid dan lymph- *sudah dapat kesan positif ,kesihatan beransur pulih.*
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Dan ramai lg lah yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna produk jutawan herbs nih....ini kenyataan..bkn rekaan.nti blh cntct en zuhairi dn pm sdri testimoni2 td tu yer..๐Ÿ˜‰

    9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay๐Ÿ‘‡๐Ÿป
    *En. Mohd Zuhairi - 017468 7570 ..*

    ๐Ÿ‘๐ŸปIn sya Allah nanti boleh join group wasap dan boleh pinjam semangat pejuang2 kanser yg lain

    ๐Ÿ’Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..๐Ÿคฒ๐Ÿผ

    *NOTE* :

    Call order wasap@call- En mohd zuhairi- *0174687570*

    ๐Ÿ˜kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
    Tp nanti dia akn blas jugak yer..
    #sharepadayangmemerlukan
    #sharing is caring

    BalasPadam