Header Ads

ads header

Flash News

Hina mahkamah: Tommy patut malu dan berundur


Lebih baik Tommy Thomas berundur daripada posisinya sebagai Peguam Negara demi menjaga integriti institusi perundangan di Malaysia, kata Amir Ikatan Muslimin Malaysia (Isma), Ustaz Abdullah Zaik Abd Rahman.

Pemimpin tertinggi gerakan Islam utama itu berkata, kertas alasan penghakiman oleh Hakim Koroner, Rofiah Mohamad yang memutuskan secara prima facie bahawa Tommy telah menghina mahkamah dan menyalahi prinsip perundangan inkues, disifatkan memalukan negara di depan masyarakat antarabangsa.

“Dia (Tommy Thomas) patut malu dan meletakkan jawatan. Keyakinan rakyat terhadap institusi keadilan itu telah musnah sama sekali.

“Tidak dapat dibayangkan bagaimana rakyat akan dapat pembelaan yang adil jika Peguam Negara sendiri sanggup menghina mahkamah dan membangkitkan prejudis terhadap badan keadilan negara,” katanya kepada Ismaweb.net, hari ini.

27 Ogos lalu, keluarga Muhammad Adib Mohd Kassim memperoleh kebenaran daripada Mahkamah Koroner untuk memulakan prosiding komital (hina mahkamah) terhadap Tommy Thomas berhubung punca kematian anggota bomba itu tahun lalu.

Koroner, Rofiah Mohamad membuat keputusan itu selepas membenarkan permohonan ex-parte (sebelah pihak) yang difailkan oleh ayah Muhammad Adib, Mohd Kassim Abdul Hamid.

Dalam keputusannya, Rofiah berkata, mahkamah mendapati wujud prima facie atas imbangan keberangkatan.

Menurut Rofiah, perlakuan Peguam Negara berkenaan adalah satu bentuk ‘scandalized’ prosiding inkues.

“Inkues berkenaan boleh sahaja ditanggap sebagai hanya satu lakonan atau permainan wayang dan satu proses ‘rubber stamping’ sahaja kepada kedudukan yang telah diambil oleh Peguam Negara” kata Rofiah.

Tommy didakwa membuat penghinaan terhadap mahkamah menerusi afidavit yang difailkan oleh Jabatan Peguam Negara pada 3 April lalu.

Dia juga didakwa telah campur tangan salah dalam pelaksanaan keadilan (‘unlawful interference in the cause of justice’).

Muhammad Adib, 24, yang juga anggota van Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan EMRS Balai Bomba dan Penyelamat Subang Jaya, parah dalam rusuhan ketika kekecohan di tapak Kuil Sri Maha Mariamman, USJ 25, Subang Jaya pada 27 November tahun lalu.

Selepas 21 hari bertarung nyawa, beliau menghembuskan nafas terakhir pada 17 Disember 2018 di Institut Jantung Negara. - ISMA WEB


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

4 ulasan:

 1. Sepatutnya AGUNG Islam/Melayu mesti BERANI bertindak MEMECAT si SAMSENG Penipu/Penjenayah PEGUAM NEGARA PARIA pundek BANGKAI ANJING/PEST/SAMPAH DAP PENGGANAS ni!!

  Maka, mana RAJA2 Islam/Melayu dan AGUNG yg. HIDUP punya MEWAH seluruh keturunan depa, utk. memPERTAHANkan ISLAM/umatnya, spt. SUMPAH Agung dlm. IKRAR PERTABALAN dan UNDG2 PERLEMBAGAAN kita, sbg. KETUA AGAMA ISLAM, serta juga MELINDUNG akan HAK/IDENTITI/WARISAN/SEJARAH bangsa BUMIPUTERA kita spt. dlm. UNDG2 PERLEMBAGAAN, yg. kesemuanya diGERTAK/diHINA/diPROVOKASI/diTINDAS dgn. amat JIJIK dan KEJAM?????!!

  *RAJA ADIL, RAJA diSEMBAH
  RAJA ZALIM, RAJA diSANGGAH

  *Pencinta HANG JEBAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  BalasPadam
  Balasan
  1. Itulah, si SAMPAH/PEST DAP PERASUAH/PEROMPAK/PENJAJAH/PENGGANAS/PENIPU/PENYANGAK bangkai ANJING homo jijik ZIONIS ISrael tu, yg. mmg. amat KOTOR dan BUSUK mcm. BANGKAI ANJING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KES2 RASUAH/ROMPAKAN oleh si PERASUAH/PEROMPAK Pendatang Cina APEK guan eng DAP anjing ni terus diTUTUP secara HARAM – oleh geng SAMSENG Penipu/Penjenayah PEGUAM NEGARA PARIA pundek BANGKAI ANJING/PEST/SAMPAH DAP PENGGANAS dia tu, di –

   https://www.malaysia-today.net/2019/04/08/penang-undersea-tunnel-corruption-scandal-tommy-thomas-is-proving-to-be-a-bigger-crook-than-guan-eng/

   Penang Undersea Tunnel Corruption Scandal: Tommy Thomas is proving to be a bigger crook than Guan Eng

   By Raja Petra Kamarudin

   Malaysia Today net
   Last updated Apr 8, 2019

   Padam
  2. Mana juga si BETINA tipah koya/SPRM bangkai ANJING, POLIS bah. KOMERSIAL paling tak guna dan LHDN PEROMPAK/PENIPU DAP bangkai ANJING homo JIJIK Zionis ISrael tu oi, utk. menCUKAIkan si ANJING2 PEROMPAK/PERASUAH guan eng/DAP bangkai BABI ni, atas kes DERMA $1.2 BILLION dr. ISrael dan kes TEROWONG penipu ni oi (tapi LHDN DAP Anjing ni nak MENIPU dgn. menCUKAIkan sewenangnya YAB DS Najib terCINTA kita serta KELUARGA beliau walau atas duit DERMA dr. Almarhum Raja Abdullah dan wang SARA HIDUP dr. MENANTU YAB DS Najib kpd. anak perempuan beliau)?!!!!

   Apa juga jadi pd. REPOT POLIS oleh sdr. Raggie Jessy Rithaudeen terCINTA kita, dr. The Third Force net, yg. amat BERANI ni - terhdp. si SAMSENG Penipu/Penjenayah PEGUAM NEGARA PARIA SAMPAH BADUT pundek bangkai ANJING DAP PENGGANAS, si BETINA Zety SUNDAL PENIPU tu dan syukri HOMO yg. dah LARI lintang pukang tu - kerana MENIPU dan MENGANIAYA dlm. KONPIRASI Zionis DAJAL depa, terhdp. YAB DS Najib terCINTA kami psl. 1MDB dan DERMA $2.6 BILLION dr. Almarhum Raja Abdullah oi (zety BETINA ni yg. suruh DERMA tu masuk AKAUN PERIBADI YAB DS Najib kita)?!!! JAWAB - KETUA POLIS NEGARA oi!!!!!!!!!!! Di –

   https://www.thethirdforce.net/police-report-lodged-against-tommy-thomas-zeti-and-shukri-press-conference-tomorrow/

   Police report lodged against Tommy Thomas, Zeti and Shukri, press conference tomorrow

   By Raggie Jessy

   The Third Force net
   July 16, 2018

   Padam
 2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

  BalasPadam