Header Ads

ads header

Flash News

Cerita Tentang Memberi Pujian Dan Menyatakan Penghargaan


Alhamdulillah atas segalanya. Izinkan saya melalui hantaran kali ini memuji dan memberi penghargaan kepada YB Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Dato’ Ust Dr. Khairuddin at-Takiri.

Saya tahu beliau pernah terpalit dengan isu kekhilafan SOP sekembali daripada tugasan ke luar negara beberapa bulan yang sudah. Namun, saya rasa tidak keterlaluan jika saya katakan beliau antara Menteri yang mencapai KPI dan menjalankan tugasan dalam portfolio yang diamanahkan dengan cemerlang.

Jika ingin dibandingkan dengan mantan Menteri YB Teresa Kok bagaikan langit dengan bumi!

Pergilah ke mana sahaja hari ini majoriti pekebun kecil khususnya yang terlibat dengan komoditi sawit sangat gembira dengan harga minyak sawit mentah (CPO) dan buah tandan segar (FFB) yang berada pada harga antara tertinggi sejak 10 tahun. Bahkan pencapaian pensijilan MSPO juga sangat memberansangkan. Senyuman peneroka FELDA, FELCRA, SALCRA dan pekebun-pekebun kecil tentunya kegembiraan kita bersama! Malah semua syarikat perladangan kelapa sawit mencatatkan keuntungan!

Bagi getah, inisiatif bantuan Insentif Pengeluaran Getah (IPG) sedikit sebanyak membantu pekebun getah mengekalkan pendapatan. Pengumuman Koridor Latex Negara juga satu lagi inisiatif untuk mengembangkan industri getah negara. Bahkan sepanjang pandemik COVID-19, syarikat seperti Top Glove, Hartalega dan syarikat-syarikat yang terlibat dengan industri hiliran getah (pembuatan sarung tangan dll) mengaut keuntungan berlipat kali ganda!

Demikian juga dengan komoditi yang lain iaitu kayu-kayan, koko, lada hitam dan kenaf. Pelbagai inisiatif Kementerian telah dan sedang berjalan. Bagi kayu-kayan contohnya, dalam #Belanjawan2021 terdapat 2 perkara yang memberi berita gembira kepada pemain industri komoditi kayu-kayan iaitu pembukaan kawasan perindustrian perabot di Pagoh dan penyediaan dana pusingan berjumlah RM500 juta bagi program Pinjaman Pembangunan Ladang Hutan.

Tahniah YB Menteri atas pencapaian 9 bulan kini!

Kembali kepada tajuk hantaran kali ini iaitu tentang memuji dan memberi penghargaan. Almarhum Prof. Dr. Haji Abdul Malik Karim Amrullah (HAMKA) di dalam bukunya berjudul ‘Peribadi’ menukilkan:

“Meskipun dalam ajaran agama disebutkan bahawa kita tidak boleh suka dipuji, namun manusia jarang benar yang tidak suka dipuji! Kalau memuji itu terpandang tidak bagus, bagaimana hal menghargai?

Satu saat kemegahan luar biasa bagi seorang penulis ialah bilamana ada seseorang mengatakan kepadanya bahawa bukunya yang baru telah dibacanya dan amat menarik hatinya. Saya mengaku terus-terang, bahawa itulah salah satu kelemahan kami kaum pengarang. Tegasnya kelemahan saya! Demikian jugalah halnya dalam segala lapangan!”

Sungguh benar buah fikir dan pandangan Prof. Dr. HAMKA dalam hal memuji dan memberi penghargaan. Wallahi, ini adalah realiti kehidupan! Sekiranya beliau merasakannya selaku pengarang, saya selaku CEO dan sebelumnya jurutera juga tidak dapat lari dari ‘penyakit’ dan ‘virus’ ini bila dipuji.

Saya sendiri amat merasai hakikat betapa ‘manusia jarang benar yang tidak suka dipuji’ dalam banyak keadaan. Contohnya apabila kita mendapat kenaikan pangkat atau berjaya menyiapkan projek dan tugasan dengan baik, pastinya pujian, ucapan tahniah dan penghargaan daripada boss dan teman sekerja menjentik naluri si hati kecil sekaligus mencalit rasa bangga, membesarkan hati dan membungakan jiwa sanubari!

Ini pengakuan jujur! Bahkan ucapan tahniah ketika saya dilantik menjadi CEO Malaysian Timber Council - MTC baru-baru ini membuat hati sukacita. Malah sering kita mendengar orang menyebut ‘kembang hidung’ dek kerana responsifnya deria ini bila diri dipuji dan bagi yang berkulit cerah, kadang-kadang pipi turut memerah secara spontan semerah berbunganya hati!!

Anda pastinya juga pernah menerima pujian bukan? Apa perasaan yang menggelora dan menggelojak di dalam hati kecil kala itu? Pastinya kalian juga merasai getaran rasa ‘megah’ seperti yang saya dan Prof. Dr. HAMKA rasakan bukan? Benar bukan? Ya? Terima kasih… Saya dapat merasakan dan yakin anda mengiayakannya!

Bahkan, saya percaya ini merupakan lumrah selagi kita adalah makhluk Tuhan yang bernama manusia! Inilah romantika yang mewarnai kehidupan insan di dunia.

Atas segalanya, ingatlah selalu wahai sekalian insan sama ada sebagai pendakwah, ahli politik, pekerja dalam bidang apa bidang sekalipun serta dalam apa jua kerja yang kita lakukan bahawa Allah SWT itulah matlamat akhir segala aktivisma kita. Semoga kita semua sentiasa bekerja amat ikhlas dan bersungguh-sungguh di dalam menjalankan amanah profesyen dan tanggungjawab kita.

Buku “God is My CEO” karangan Larry Julian amat relevan untuk difikir-renungkan dan dijadikan ‘vision statement’ kepada seluruh pekerja. Meskipun buku itu adalah dari perspektif seorang Non-Muslim, namun sebenarnya ia boleh diadaptasikan di dalam kehidupan kita sebagai seorang Muslim dengan berprinsipkan “Allah SWT Adalah Segala-galanya!”.

Intipatinya ialah supaya kita melihat betapa pentingnya konsep ihsan, ikhlas, telus dan tulus dalam ber’amal semata-mata kerana Allah SWT ya’ni dengan menjadikan Allah SWT sebagai ‘Supreme Boss’ di dalam segala ibadah, kerja, ikhtiar, usaha, amalan, aktiviti dan apa jua agenda.

Dengan ini kita tidak akan lagi ber’amal kerana ingin pujian manusia, to impress the superiors, mahu dikata hebat, atau habuan-habuan keduniaan lain. Buat kerja, biar jadi ibadah! Kita perlu menganjak paradigma dari memikirkan ‘apa orang akan kata’ kepada ‘apa Allah akan kata’ di dalam melaksanakan tanggungjawab kita sebagai hamba dan khalifah Allah SWT di muka bumi ini.

Bukankah setiap hari kita berjanji kepada Yang Maha Agung: “Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidup dan matiku semata-mata kerana Allah Tuhan Seru Sekalian Alam”? Lalu, mana buktinya? Justeru ayuhlah, marilah kita semua bersama-sama memanifestasikan janji setia kita!

Hiduplah demi Yang
Maha Hidup!
Carilah redha Allah..
Kita tidak akan kecewa.
Carilah redha Allah..
Kelak hati akan tenang, hati akan senang.
Carilah redha Allah..
Itulah kunci kepada segala kejayaan!
Semoga kita semua berjaya dunia dan Akhirat. Allahumma Aamiin.

MENGAPA MESTI KAU ‘UJUB?
(Puisi ini ana tujukan khas buat aku..)

Mengapa mesti kau ‘ujub
Riya’ bangga meraja di jiwa
Merasa gah disanjung manusia
Teruja dengan kebolehan dirimu
Terpana dengan pencapaian duniawi
Seolah-olah kaulah hambaNya yang terhebat!
Mengapa mesti kau ‘ujub
Andai ibadahmu masih kurang sempurna
Andai maksiatmu masih terus kau laksana
Andai keinsafanmu tidak seserius mana
Andai dosamu masih menimbun sama
Dan andai taubatmu hanyalah pura-pura!
Mengapa mesti kau ‘ujub
Sedang wajarnya kau syukuri wujudmu
Disertai doa munajat di dalam sujudmu
Semoga ia bukan istidraj tetapi nikmat
Nikmat Ilahi buatmu atas anugerah taat
Sebuah kejayaan yang beroleh berkat!
Mengapa mesti kau ‘ujub
Bukankah hatimu bencikan neraka?
Bukankah hatimu merindukan syurga?
Kalau benar itu impianmu
Maka ketahuilah olehmu..
‘Ujub tiada di dalam hati perindu!

MUHTAR SUHAILI
Shell iCentre, Rijswijk
5 Februari 2007, 10.15am.

Semoga saya mampu menjadi CEO, jurutera/ muhandis, amilin jamaah, pendakwah dan manusia yang tinggi fikir, banyak zikir!”

Doakan semoga saya dan pasukan mampu menggalas tugasan ini dengan cemerlang. Semoga tanggungjawab dapat ditunaikan dengan sebaiknya dalam mencari bekal khidmat untuk dibawa sampai ke Akhirat. Allahumma Aamiin.

Siiru 'ala barakatillah, teruskan perjuangan!
Lebai Engineer Turned CEO;
Muhtar Suhaili As-Sarawaki,
(مختار/穆赫塔尔/முக்தர்)
Yang Ingin Bahagia Dunia & Akhirat!Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

MindaRakyat Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


3 ulasan:

 1. Getah tgh murah ni lebai mangkok! Bkn suma org kg tanam sawit sm kayu balak.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Meroyan je ko nie,,,bpe ratus ekar ko tanam getah babi

   Padam
  2. InsyaAllah kita akan usahakan getah pula.

   As A Muslim in PAS, we are glad to hear your concern so that we can fix it.

   From this day on we shall call ourselves PAS the Mr. Fix it.

   Padam