Header Ads

ads header

Flash News

Othman Wok :’Sempadan’ Buat Pengkhianat Bangsa


Moga tidak mati hina.Kerana kuasa politik orang Cinalah Singapura terpaksa dipisahkan dari Malaysia. Othman Wok lah yang paling banyak membantu mempengaruhi orang Melayu Singapura yang kemudiannya dijadikan menteri dalam kerajaan Lee Kuan Yew sebagai ganjaran.

UMNO tewas ke semua kerusi di Singapura. Peranannya Othman Wok mirip Anwar mahupun Mat Sabu terus memperdayakan Melayu agar memberi undi kepada sekutu kuasa politik orang Cina.

Singapura wujud sehingga kini sebagai pengajaran kepada orang Melayu agar ia tidak berulang lagi. Namun sayang hanya sebilangan saja yang mahu mengambil pelajaran..Ini bukan soal rasuah dan kronisme. .. Ini soal mempertahankan legasi nenek moyang kita.

Pada awal 70 an, Lee Kuan Yew telah mencadangkan agar semua jenazah orang Islam Singapura dibakar kerana kawasan kuburan sangat terhad. Othman Wok yang juga Menteri mewakili orang Melayu membuktikan ketaatannya dengan menyokong pendirian Lee Kuan Yew itu sehingga mencetuskan bantahan MUIS dan seluruh masyarakat Islam.

Sikap yang ditunjukkan Othman Wok saling tak tumpah dengan sebilangan pemimpin Melayu di Pakatan Harapan yang sentiasa akur dengan DAP sebagai kata pemutus muktamad. ADAKAH KITA MASIH LAGI BOLEH DIPERBODOHKAN DAN MENERIMA MELAYU SEPERTI OTHMAN WOK SEBAGAI PEMIMPIN KITA?

Manusia Yang Bernama OTHMAN WOK

Othman Wok bekas Menteri Sosial dan ahli parlimen PAP yang mewakili Kawasan Pasir Panjang antara tahun 1963 dan 1977. Di awal kerjayanya dia adalah seorang tokoh wartawan Bahasa Melayu yang kemudiannya menjadi timbalan editor akhbar berbahasa melayu, Utusan Melayu Singapura.
Beliau menyertai PAP selepas beberapa hari sahaja penubuhannya pada tahun 1954. Ketika itu beliau percaya pada hak samarata dan dasar multi-perkauman dan anti kepada raja-raja melayu (seperti apa yang PKR perjuangkan sekarang ini. Ketika itu beliau banyak membantu melalui penulisan mengenai penubuhan negara multi-perkauman dan hak samarata serta dasar anit raja-raja melayu di dalam akhbar "Petir" sebuah suratkhabar berbahasa melayu keluaran Parti PAP.

Selepas itu beliau dipilih sebagai salah seorang ahli dewan editorial buletin Petir dan dalam masa yang sama juga seorang lagi pemimpin tertinggi PAP iaitu Ahmad Ibrahim menjemput dia untuk menjadi ketua cawangan PAP Geylang Serai / Tampines pada tahun 1959.

Othman Wok adalah seorang penyokong kuat Lee Kuan Yew dan dia lah orangnya yang kerap kali menentang perlaksanaan Hak-hak Keistimewaan orang Melayu. Setiap kali dia berceramah, setiap kali itu juga dia mengatakan yang hak-hak keistimewaan orang melayu dan raja-raja melayu ini hanya retorik dan mainan Tunku. Kononnya Tunku ada agenda lain, iaitu untuk merampas tanah orang Melayu di Singapura.

Beliau juga mendakwa rusuhan kaum yang terjadi pada Julai 1964 telah dirancang oleh UMNO dan Tunkulah dalangnya. Beliau amat gembira tentang berita pemisahan Singapura daripada Malaysia dan ada juga yang mengatakan yang beliaulah yang menulis skrip temuramah BBC dengan Kuan Yew sewaktu malam berpisahnya Singapura dari Malaysia, yang mana ketika itu kuan yew menangis tersedu-sedu kononnya terlalu sedih dengan terkeluarnya Singapura dari Malaysia, padahal itu semua skrip yang dikarang oleh Othman Wok hanya semata-mata untuk orang Melayu berasa simpati dengan Kuan Yew dan membenci Tunku.

Sehingga sekarang ini Othman Wok masih dianggap sebagai pengkhianat Melayu oleh kebanyakan orang Melayu Singapura, kerana hasutan dialah, Lee Kuan Yew mengharamkan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Singapura (PKMS aka UMNO Singapura) salah satu sayap UMNO di Singapura. Dia bersama-sama dengan berberapa pemimpin sayap Melayu dalam PAP antaranya Ishak Rahim, Rahmat kenap, Ariff Suradi, Buang Omar Junid, Mahmud Awang dan Yaacob Mohamed turun ke kampun-kampung Melayu menghasut orang Melayu supaya membenci UMNO dan Tunku.

Pada tahun 1959, dia bertanding menjadi calon untuk PAP di kawasan Majlis Bandaran bagi kawasan Kampung Kembangan berlawan dengan calon UMNO, dia tewas dalam pertandingan itu, akibat terlalu malu dengan kekalahan itu beliau menuduh UMNO yang mengugut pengundi di situ supaya tidak mengundi dia. Apabila penduduk kampung mengetahui tentang cerita itu maka seluruh penduduk berkumpul dihadapan pejabatnya di Tampines dan menghalau dia keluar dari pejabatnya dan memaki hamunnya sebagai pengkhianat bangsa Melayu.

Othman Wok sekali lagi bertanding di parlimen Pasir Panjang dan kali ini beliau menang atas bantuan dan sokongan dana dari Kuan Yew.

Selepas Singapura berpisah dari Malaysia pada tahun 1963, dia telah dilantik oleh Kuan Yew sebagai Menteri Hal Ehwal Sosial. Satu jawatan menteri yang tidak mempunyi apa-apa fungsi kerana Kuan Yew telah melantik seorang Cina untuk menjaga hal ehwal sosial dan Cina ini di letakkan di bawah jabatan Perdana Menteri. Selepas 14 tahun beliau menjadi menteri goyang kaki maka pada 1978 dia pun tidak lagi menjadi menteri kabinet Kuan Yew.

Setelah itu dia menjadi salah seorang penulis cerita seram yang paling top di Singapura. Sesungguhnya manusia yang bernama Othman Wok ni adalah seorang pengkhianat bangsa Melayu yang terhebat dalam sejarah Melayu moden. Cara jalan cerita Othman Wok ini seakan sama dengan jalan cerita yang berlaku sekarang ini di negara kita. Takkan kita orang Melayu di sini ingin jadi seperti orang Melayu di Singapura? ibarat melukut di tepi gantang, merempat di bumi sendiri. Jangan sampai petualang Melayu seperti Othman Wok ni ada dan hidup membiak di dalam negara kita.
Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

MindaRakyat Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.


5 ulasan:

 1. Puak Melayu LIBERAL amat BAHAYA ni mmg. PENGKHIANAT Agama, Bangsa & Negara!!

  Tgk. juga MENTERI Melayu LIBERAL bekas PKR ni - tak payahlah kamu nak PUTAR BELIT!! Mmg. BERSATU ni yg. dah diDOMINASI si Melayu2 LIBERAL Pengkhianat tak guna (yg. disyaki EJEN2 rejim PENJAJAH Zionis PH-DIKTATOR mahathir PARIAH kerala/PKR homo/DAP Parasit) - mmg. menDOMINASI akan PN !

  Lepas tu si mamat ni nak PUTAR BELIT lagi psl. identiti "PRIBUMI" dgn. sewenangnya MENIPU dgn. memperGUNAkan ISLAM & UNDG2 PERLEMBAGAAN sewenangnya (apa kaitan identiti Pribumi dgn. Islam dlm. parti Bersatu ni) - sdgkan kalau dah buka KEAHLIAN pd. BUKAN BUMIPUTERA, yg. Islam atau Bukan Islam (tak lama lagi, jawatan2 tertinggi dlm. Bersatu), maka nama Parti " Pribumi" Bersatu ni mesti diTUKAR - bukan terus nak MENIPU ISLAM/UMATnya dan bangsa PRIBUMI kita, serta Undg2 Perlembagaan!!

  Mmg. makin SEWEL si Melayu2 LIBERAL-spesis PKR homo-si PENJILAT hanyir DAP Parasit ZIONIS ni - yg. TAK habis2 nak mengHAPUSkan HAK/IDENTITI/SEJARAH/WARISAN bangsa PRIBUMI ( juga bermakna ORANG ASAL/BUMIPUTERA atau INDIGENOUS/NATIVE/ABORIGINE/FIRST NATION peoples) kita - yg. kesemuanya dirangkumi di bawah "KEDUDUKAN ISTIMEWA" dlm. UNDG2 PERLEMBAGAAN 153 kita!!

  Lihat di - https://malaysiagazette.com/2020/11/29/gabungan-parti-melayu-tidak-timbul-isu-parti-mana-dominan-saifuddin/

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ya, sementara anak2 PENDATANG punya diJAGA oleh Pemimpin Islam/Melayu LIBERAL & DAYUS dlm. BELANJAWAN 2021, termsk. $74 JUTA utk. SK Cina & $58 JUTA utk. TAR Kolej Univ., sementara SK Agama hanya dpt. $12 JUTA & UiTM hanya dpt $3 JUTA - inilah Nasib2 MALANG bangsa ORANG ASAL Islam/Melayu kita serta bangsa BUMIPUTERA lain , yg. masih ramai MISKIN & diTINDAS mcm. ni!!

   Lihat di - https://malaysiagazette.com/2020/11/22/pak-ngah-si-tukang-urut-cacat-penglihatan/

   Padam
 2. sama2 kita fikirkan dengan hati yang terbuka, apakah fungsinya amanah ditubuhkan

  BalasPadam
 3. Bodoh babi punye othman wokk
  Dh mampos pown
  Bodoh bangang

  BalasPadam