Header Ads

ads header

Flash News

Teringat Ahmad Deedat

Oleh Hamirdin b Ithnin

Saya kira dalan tahun1985, pelajar pelajar UKM menjemput almarhum pendakwah terkenal Ahmad Deedat untuk berceramah dalam masjid UKM. Saya hadhir dan ternanti nanti untuk mendengar ceramah beliau.


Pada masa yang sama, terdapat juga beberapa orang pelajar yang bukan Muslim, daripada pengamatan saya mereka berbangsa Cina dan mungkin beragama Keristian yang masuk ke dalam masjid untuk sama sama mendengar ceramah atau dakwah yang diberikan oleh Ahmad Deedat.

Pihak penganjur telah melarang pelajar non-Muslim yang berjumlah sekitar lima orang itu daripada memasuki ruang masjid. Ahmad Deedat telah melihat perkara itu walaupun pada masa itu beliau sedang berceramah. Secara sepontan beliau memberi tahu pada ketika itu juga benarkan non-Muslim tersebut masuk ke dalam masjid dan dan mendengar ceramah dan dakwah beliau.

Beliau berkata pernah satu rombongan Keristian dari Najran datang bertemu dengan Rasullullah s.a.w. untuk berhujjah mengenai nabi ISA, dan rombongan Keristian ini telah berkampung dalam masjid Nabi selama tiga hari.

Hasil daripada perdebatan Baginda dengan rombongan ini, turun ayat ayat Surah Ali Imran, saya rasa sekitar 70 ayat.

Jadi sekiranya non Muslim masuk ke dalam masjid atau surau untuk dilembutkan hati mereka, benarkan, seperti yang telah ditunjukkan oleh Rasullullah s.a.w.

Tidak seperti ini: Akhbar milik Umno itu memetik Pengarah JAIS Datuk Mohammed Khusrin Munawi sebagai berkata, perkara tersebut tidak harus berlaku kerana orang bukan Islam tidak dibenarkan memasuki masjid dan surau, apatah lagi ruang solat utama kerana mereka dikategorikan seperti wanita yang didatangi haid.[Malaysiakini]

Memang ada ayat Qur'an yang menyebut mereka sebagai najasa, tetapi Baginda telah mengajar kita bagaimana untuk mentafsirkannya.

Puak ni menggunakan perkataan tazkirah dengan niat berkesumat.

Tiada ulasan