Header Ads

ads header

Flash News

Harapan : Prinsip Untuk Dijual


Pasca PRU 14 menyaksikan drama lompat parti semakin serius. Kelihatan politik kita semakin menjadi sarkas dan kartun. Mungkin barisan pelompat ini melihat ia sesuatu yg "politically right," namun pada hemat rakyat, ia sesuatu yg morally wrong dan tidak berprinsip.

Dari perspektif syariah, ia dianggap telah menafikan ketaatan dan menghancurkan wala' kepada jama'ah/ organisasi. Walaupun atas alasan "hijrah demi maslahah rakyat," ia jelas "hijrah" yg palsu. Jika sebelum pilihanraya mereka teguh berpegang kpd perjuangan parti, kenapa hanya dengan kekalahan rakan-rakan parti lain mereka turut tersungkur sebelum memulakan perjuangan? "Sekelip mata kau berubah.."

Banyak jalan lain yg boleh diusahakan utk meneruskan perjuangan politik. Salah satu yg idealnya ialah kerajaan campuran (unity government). Apa masalahnya jika semua berkompromi utk mewujudkan kerajaan campuran? Bukankah semua parti memperjuangkan kepentingan rakyat. Jika kuasa tidak sanggup dikongsi, apa yg mereka perjuangkan sebenarnya? Kuasa utk apa dan utk siapa?

Pembangkang perlu utk tujuan check and balance? Check and balance boleh dilakukan secara dalaman dgn sistem hisbah. Kerajaan campuran sebenarnya lebih dekat dengan prinsip ta'awun dlm siyasah syar'iyyah kenegaraan. Malah ia telah diamalkan dalam banyak negara demokrasi jika kedudukan terikat (hung parliament).

Yang jelas, rakyat sedang menyaksikan satu sejarah lompatan terbesar dalam milenia ini. Ahli politik yg melompat sedang melelong prinsip mereka dan rakyat sedang menilai mereka. Yang menerima lompatan pun sedang dinilai. Jangan gunakan alasan politik itu unik, no permanent enemy and no permanent friends. Rakyat sudah bosan dengan sandiwara hambar ini. Jelas, fenomena yg membarah ini sesuatu yg tidak sihat dlm politik kita. Memang wajar satu undang-undang diwujudkan bagi mengawal amalan tidak bermoral ini.

Dr Saadan Man
12.5.2017


......
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
https://telegram.me/mindarakyat
https://www.facebook.com/Mindarakyat

Tiada ulasan