Header Ads

ads header

Flash News

Israel mengganas, puluhan warga Palestin maut dalam tunjuk perasaan


GAZA : Puluhan rakyat Palestin maut ditembak tentera Israel di sempadan Gaza pada Isnin dalam tunjuk perasaan dan pertempuran yang meletus susulan perpindahan kedutaan Amerika Syarikat (AS) ke Baitulmaqdis.

Menurut Kementerian Kesihatan Palestin, sekurang-kurangnya 55 mangsa maut ditembak dalam pertempuran ganas di beberapa kawasan sepanjang sempadan dengan hampir 3,000 yang lain cedera terkena tembakan peluru hidup, peluru getah dan gas pemedih mata oleh tentera rejim.

Ribuan penduduk Palestin berkumpul berhampiran sempadan, sementara segelintir daripadanya melemparkan batu ketika mendekati pagar dan cuba merosakkannya, manakala penembak tepat Israel berada di seberang sempadan.

Difahamkan kumpulan besar penduduk Palestin dijangka berkumpul pada hari ini, bagi membantah tindakan perpindahan pejabat Kedutaan AS dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis.

Perasmian pembukaan kedutaan itu dijangka berlangsung pada 9 malam nanti (waktu tempatan) .

Sebelum ini puluhan penduduk Palestin dilaporkan terbunuh akibat ditembak tentera rejim Zionis apabila siri bantahan dan pertempuran yang bermula di sepanjang sempadan Gaza sejak 30 Mac lalu.


......
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
https://telegram.me/mindarakyat
https://www.facebook.com/Mindarakyat

Tiada ulasan