Header Ads

ads header

Flash News

Sarawak Report tidak lagi disekat makin banyak fitnah dan berita bohong


Laman web penyebar fitnah dengan maklumat "hearsay" Sarawak Report dan blog penganjur Medium.com kini boleh dilayari di Malaysia setelah setelah sekatan selama lebih dua tahun dibatalkan oleh kerajaan baru HARAPAN.

Mengikut penganalisis politik selain daripada isu 1MDB, pembukaan sekatan ini juga ada kaitan dengan isu saman PAS kepada Sarawak Report. Haji Hassan Omar ada menulis dalam blognya (sila baca di sini)mengatakan Abdul Hadi, Presiden PAS memfailkan saman fitnah di Mahkamah Tinggi London berikutan artikel ditulis Rewcastle Brown yang disiarkan Sarawak Report pada 6 Ogos 2017 kerana ada usaha menekan PAS untuk bersama PAKATAN HARAPAN, jika tidak mereka akan cuba  mengambarkan PAS akan bersama UMNO dengan menerima bantuan UMNO.

Usaha ini dikatakan didalangi oleh beberapa pimpinan parti pembangkang dan NGO. PAS terpaksa menghabiskan kiraan RM400,000 untuk memulakan saman berkenaan.

Sarawak Report telah membuat 5 permohonan interlokutori bagi menghalang saman Abdul Hadi dibicarakan. Mengikut sumber SR telah mengemukan 50 muka surat dalam interlokutori mereka yang 40 muka surat melibatkan 1MBD dan 10 muka surat lagi berkenaan dengan kekayaan pimpinan dan ahli biasa PAS seperti Ustaz Nasaruddin Mat Isa. Antaranya kononnya anak Presiden PAS Ustaz Khalil Abdul Hadi mempunyai motorsikal mewah hasil duit pemberian UMNO RM90 juta. Rupanya SR sama "bengong" dengan Husam Musa. Itu motor hanya bergaya "selfie" semasa XPDC aje.. rupanya kaki fitnah tak boleh tengok puak lebai pakai barang mewah. Dia nak ustaz Khalil pakai motor buruk aje..


Ini sebahagian serangan dibuat oleh cybertropper PAKATAN HARAPAN untuk membunuh watak (character assassination) Ketua Pemuda PAS Pusat, Ustaz Muhammad Khalil Abdul Hadi yang merupakan anak Presiden PAS. 25 Jun 2017 Malaysiakini menyiarkan berita portal Sarawak Report berjaya mengumpul GB£30,000 (RM160,000) bagi dana guamannya untuk menangkis saman fitnah yang dikemukakan oleh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Jumlah itu berjaya dikutip dalam masa tiga hari melalui platform dana awam - Crowd Justice. Ketika berita ini ditulis, sebanyak GB£ 30,452 berjaya dikumpulkan menerusi 615 penyumbang.

Pada 11 Oktober 2017 dalam tuntutan balasnya yang difailkan, Brown menuduh Hadi berkomplot dengan Najib atau ejennya untuk mengeksploitasi kes itu untuk kepentingan mereka.

“Mereka mahu mencemarkan nama baik saya dan Sarawak Report dalam kempen sah kami untuk menyingkirkan Najib daripada jawatannya dan membawanya ke muka pengadilan kerana dakwaan salah laku rasuah dan jenayah."Editor Sarawak Report Clare Rewcastle-Brown menamakan bekas Presiden Majlis Peguam Ambiga Sreenevasan sebagai pemberi maklumat berhubung dakwaan pemimpin utama PAS menerima wang dari Perdana Menteri Najib Razak.

Menurut kenyataan pembelaan terhadap tuntutan balas yang diberikan kepada The Malaysian Insight, Rewcastle-Brown berkata beliau ada bercakap dengan Ambiga yang juga bekas Pengerusi Bersih itu mengenai Najib, 1MDB dan PAS pada Julai 2016.

"Ambiga beritahu kepada defendan, yang menurutnya sumber itu sebagai boleh dipercayai, jumlah yang diberikan itu sekitar RM90 juta," kata Rewcastle-Brown dalam dokumen mahkamah bertarikh 11 Oktober itu.

Seminggu lalu Free Malaysia Today (Malaysikini cuba sembunyi isu ini) Clare Rewcastle Brown memfailkan permohonan untuk membatalkan saman fitnah Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, antara lain atas alasan intimidasi saksi.

Mereka cuba menghalang kes ini menjadi lebih lanjut dan tidak dibicarakan pada 30 April 2018 (semalam). [Baca di di sini]

Malaysiakini
menyiarkan Rewcastle-Brown sudah memohon kepada mahkamah untuk mengkaji semula pembelaannya susulan bukti baru yang dikemukakan dan diarahkan membayar £40,000 (RM215,867) untuk kos guaman Abdul Hadi untuk itu. [Baca di sini]

Semalam peguam Abdul Hadi Wan Rohimi Wan Daud mengisytiharkan kemenangan awal dengan mengumumkan bahawa anak guamnya menang kesemua lima penghakiman interlokutori (keputusan yang tidak menyelesaikan kes sepenuhnya) terhadap Rewcastle-Brown.  "Sarawak Report diarahkan membayar kos £28,900 (RM156,017)."

Duit £30,000 Sarawak Report daripada 615 penyumbang telah habis. Kena bayar lagi. Kini Sarawak Report sangat tersempit jika pembicaraan yang berlanjutan sehingga April 2019. Bayangkan mereka terpaksa bawa saksi dan RAKAN FITNAH di Malaysia.

Berapa kosnya??
Mereka yang rapat dengan Clare Rewcastle-Brown mula tergugat jika perbicaraan sebenar berlaku. Menang  Kemenangan awal dengan menang kesemua lima penghakiman interlokutori (keputusan yang tidak menyelesaikan kes sepenuhnya) terhadap Rewcastle-Brown ialah kemenangan moral setelah bertahun-tahun HARAPAN memainkan fitnah ini.

Walaupun ini bukanlah bermakna Pas dah menang saman, Pas hanya berjaya menghalang permohonan afidavit SR yang cuba difailkan tidak lama duhulu. Namun ini adalah langkah yang sangat besar untuk memastikan kemenangan Pas menentang SR.

Kata sorang facebooker "Ibarat kita berjaya menghalang musuh dapat reinforcement. Kita berjaya memaksa musuh bertarung dgn kita tanpa senjata."

Itu cerita yang semua kita tahu.

Dalam mengakhiri tulisannya Haji Hassan Omar mendedahkan bahawa Azmin Ali menjadi proxy untuk menyelesaiakan saman ini diluar Mahkamah dan menyebut Tun Mahathir Mohamad Perdana Menteri sekarang adalah orang yang cuba membayar tuntutan ganti rugi PAS.

Tuduhan ini tidak dijawab sampai hari ini. Tun Mahathir sekarang ada kuasa, dia boleh bawa Haji Hassan Omar ke pengandillan jika maklumat itu tidak benar.
......
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
https://telegram.me/mindarakyat
https://www.facebook.com/Mindarakyat

1 ulasan:

  1. banyak kelebihannya bila orang asing jadi pemantau.

    kini peranan Glare sebagai pemantau asing dah over

    over bila pentadbiran BN dah over dan PH tidak lagi oppo.

    dari segi lojik akal, peranan seterusnya ialah mempertahan fortress yang baru dikuasai

    BalasPadam