Header Ads

ads header

Flash News

7 Pekara Ini Kenapa Tommy Thomas Tidak Layak Menjadi Peguam Negara


1. Beliau tegas mengatakan bahawa "Malaysia is not an Islamic State" (The Malaysian Bar, 18 Nov 2005).

Kenapa kerajaan tegang dengan Istana? Mana tidaknya sumpah agong itu sendiri adalah beliau akan memelihara agama Islam, sudah pasti beliau tidak akan lantik peguam negara yang akan merosakkan teras negara ini.2. Beliau tidak boleh berbahasa Kebangsaan dengan fasih menurut MAPIM.

Peguam negara mestilah orang yang mampu menguasai bahasa Melayu dengan baik. Bagaimana belau akan menasihati YDPA jika beliau sendiri tidak boleh berbahasa Melayu dengan baik ?

3. Beliau adalah peguam kepada pemimpin Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng. Di dalam buku beliau, pada tahun 2013 beliau mendesak Kerajaan Malaysia membenarkan mayat Chin Peng dibawa pulang dan ditanam di Malaysia.

Dalam buku yang sama juga, Chin Peng disifatkan sebagai “one of the great liberation fighters of the second half of the twentieth century” dan “a major contributor to Merdeka”.

Sungguh ironi bagaimana orang akan dilantik sebagai peguam negara itu adalah orang yang menyanjung tinggi musuh negara suatu ketika dahulu.

4. Beliau menyifatkan Dasar Ekonomi Baru dan Rukun Negara sebagai tiada asas dalam perlembagaan dan undang-undang (Anything But The Law, 2016)

Hak istimewa orang Melayu dan Bumiputera yang sudah jelas termaktub di dalam perlembagaan sengaja diseleweng tafsirannya untuk kepentingan golongan hak sama rata.

5. Pada 1 Feb 2014, beliau pernah mempertikaikan kuasa raja-raja dalam krisis perlantikan menteri besar Selangor.
6. Beliau mempertikaikan keputusan Mahkamah dalam kes kalimah Allah (Malay Mail, 25 Okt 2013).

Ketika mana umat Islam berjuang mempertahankan kesucian kalimah Allah daripada menjadi permainan halus dakyah kristian, Tommy Thomas terus menjadi barisan hadapan yang mempertikaikan keputusan mahkamah pada ketika itu.7.  Beliau adalah bekas peguam yang mewakili Lim Guan Eng, Menteri Kewangan sekarang dalam kes isu banglo yang disiasat oleh SPRM.

Jika Tommy Thomas menjadi Peguam Negara, ia akan bercanggah dengan prinsip keadilan sejagat.  Situasi ini membabitkan kepentingan Lim Guan Eng sebagai Menteri Kewangan yang sedang menghadapi dua pertuduhan rasuah di mahkamah yang mana kuasa untuk meneruskan atau menghentikannya berada di dalam tangan Peguam Negara. Sudah tentu ini memungkinkan Tommy memihak kepada Lim Guan Eng.

Kesimpulannya, jawatan Peguam Negara perlu diisi daripada kalangan hakim-hakim dan peguam-peguam kanan yang cakna dan peduli kepada agama Islam dan Raja-raja, bukan hanya kepada prinsip undang-undang dan demokrasi yang selalunya sangat tertakluk kepada political will pemerintah.

Di dalam Jadual Keempat Perlembagaan Persekutuan Yang Di Pertuan Agong menaiki takhta dengan bersumpah dengan nama Allah antara lain memelihara agama Islam pada setiap masa. Ia menjadi tanggungjawab berperlembagaan bagi Yang Di Pertuan Agong memelihara Islam pada setiap masa.

Oleh itu setiap lantikan yang dibuat oleh Yang Di Pertuan Agong, orang yang dilantik itu mestilah berupaya antara lain memelihara Islam pada setiap masa.

......
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
Whatsapp MR | Telegram MR | Facebook MR

7 ulasan:

 1. Buat satu pungutan suara dalam semua blog pembangkang terutama yang bahasa Melayu.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Apa yg diperhatikan skrg ni. New gov. Mmg Suka provoke Rakyat. Bkn dia org xtau undang2 ... Brp byk lawyer yg dia org Ada. Saja mengundang agar Rakyat beri simpati n sokong pdpt mereka. Dgn xsemena2 leh ngundang kebencian pd seblh pihak lain.byk tindak tanduk skrg ni mmg provoke. Sepatutnya penyelesaian masaalah tapi dah jdi pencetus byk masaalah.

   Padam
 2. "Toni Termos adalah peguam Umno" kata pencacai.

  Kalau betoipun,

  1. Umno adalah pembangkang.

  2. Semasa Umno berkuasa TT tidak dilantik sebagai penjawat awam pun.

  BalasPadam
 3. Ayuh kita bangkit buat perhimpunan besar-besaran "Undur Mahathir Undur !"

  BalasPadam
  Balasan
  1. himpunan selepas solat jumaat disetiap masjid diseluruh negara menuntut kerajaan mengekalkan:
   1,Jabatan kemajuan islam malaysia dikekalkan.
   2,membatalkan pemecatan 17.000 kakitangan awam.
   3,Merafak sembah , memohon maaf dan menarik balik cadangan perlantikan peguam negara kerajaan PH tommythomas dari Yang Dipertuan Agong dan raja raja melayu.
   3.menghormati agama islam sebagai tunggak agama negara.
   4,menghormati ketuanan orang melayu. atau
   5 adakan semula pilihan raya baru

   Padam
  2. Allahu akbar ! Allahu akbar !

   Padam
 4. Abang Mat Sabu dan Tommy Thomas (abang adik) pemuja dan pengkagum kominis, eloklah tu seekor menteri pertahanan (juga ahli syiah) seekor lagi peguam negara kristian Evenglish (asalnya hindu pariah) apa nak jadi negara ku !!!

  BalasPadam