Header Ads

ads header

Flash News

Apa kata John Horward bekas PM Australia mengenai orang Cina


1. Orang Cina yang harus sesuaikan diri di negara ini, bukan kami sebagai Australian. Terima atau keluar sahaja dari sini. Saya selaku bekas Perdana Menteri bosan dengan negara yang bimbang tentang sama ada kita menyinggung orang Cina yang tinggal dinegara ini. Sejak serangan pengganas di Bali, kami telah mengalami peningkatan dalam patriotik oleh majoriti Australia. Oleh itu, budaya orang kami telah dibangunkan sejak dua abad perjuangan, melalui pelbagai ujian dan kemenangan diperjuangkan oleh orang asal Australian yang berjuang mendapatkan kebebasan.

2. Bahasa:

Kami orang Australian bertutur didalam Bahasa Inggeris, bukan bahasa Mandarin, Hokkien atau bahasa Cina yang lain. Oleh itu, jika anda orang Cina ingin menjadi sebahagian daripada masyarakat kita atau menyesuaikan keadaan disini, sila belajar bahasa kami iaitu Bahasa Inggeris. Bukan kami yang perlu belajar bahasa Cina. Sikap kamu orang Cina yang berkelompok dan hanya menggunakan bahasa Cina sesama kamu membuatkan kami orang asal Australia tidak faham dan ini seperti menghina kami.

3. Agama:

Kebanyakan Australian percaya kepada God (Kristian). Kenyataan ini bukanlah kerana semata mata hendak menyebarkan dakwah agama Kristian atau kerana politik. Tetapi hakikatnya negara ini diasaskan oleh orang-orang Kristian, prinsip-prinsip Kristian, dan ini telah dijelas didalam perlembagaan negara Australia. Ia sudah pasti sesuai dan menjadi keperluan untuk dipaparkan di dinding setiap semua sekolah di Australia. Mengapa sudah ada suara suara dari orang Cina untuk menuntut hak yang sama supaya dipaparkan juga agama budha?

4. Pendidikan:

Orang Cina yang menetap disini sepatutnya tidak boleh menuntut hak yang sama atau dengan sengaja mempersoalkan mengapa perlu berbahasa inggeris dan menghormati agama Kristian disini. Jika perkataan God (Kristian) itu menyinggung anda, maka saya selaku bekas Perdana Menteri mencadangkan anda orang cina perlu mencari negara lain untuk menetap. Ini kerana perkataan God (Kristian) adalah salah satu bahagian didalam adat yang dipraktikkan di Australia ini.

5. Kami akan menerima kepercayaan anda, dan tidak akan mempersoalkan mengapa. Apa yang kami minta ialah anda menerima kami sebagai penduduk asal Australia, dan hiduplah dalam suasana harmoni dengan kenikmatan yang telah kami kongsikan.

6. Ini adalah NEGARA KAMI, TANAH KAMI iaitu Australia. Kami Australian yang memboleh serta membenarkan anda orang Cina peluang untuk menikmati kehidupan di Australia ini. Tetapi apabila anda orang Cina telah selesa di negara kami, mengapa anda tiba-tiba mengadu dan merengek? Jika kamu orang Cina merasakan ini semua tidak adil tentang Bendera negara kami, Perlembagaan kami, cara kami membelanjakan wang yang fokus kepada penduduk asal, mengenai agama Kristian kami, cara hidup kami, kerajaan kami, saya rasa selaku bekas Perdana Menteri Australia memberi pintu terbuka kepada mana-mana orang Cina untuk keluar dari negara ini dan pilih negara yang lebih bebas yang dapat menerima semua permintaan kamu ini.

John Horward.
 Ex-Prime Minister, Australia.


MR : Kalau ada parti AMANAH di Australia mesti dia kutuk John Horward kerana tidak "kristiamik"....


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

6 ulasan:

 1. Itu petunjuk yang Howard tak ada keinginan untuk bertanding semula. Kalaulah keinginan itu ada, besok juga pandangan itu berpusing 360 darjah macam kat Antah Berantah jua.

  BalasPadam
 2. Bole tahu bila dia keluarkan statement ni? Rasa dah beberapa tahun,mgkin aku silap

  BalasPadam
 3. "Besok dapat kuasa, besok juga tolak pelaburan dari China". Itu sebelum dapat kuasa. Setelah dapat kuasa dan setelah sedar diri tu hanya sebiji mentimun, terus buat Uturn:"you are wellcome to invest at any time, day and night, 24/7, sir".

  Wakakaka

  BalasPadam
 4. Tak kira lah kenyataan ex pm tu bila...isi kandungannya menunjukkan cina dimana sahaja dibri betis nak peha..dapat peha naik kekepala dipijak2nya melayu dan ugama islam.Cina dapigs la...bukan semua.

  BalasPadam
 5. Di mana2 negara mat saleh skrg sudah ada gelombang anti imigran. Trump menang pun sbb sentimen yg sama di kalangan rural folks tp menang di bandar2 saja di mana penduduknya liberal. Di UK, Holland dan Sweden kerap demo anti imigran dgn targetnya umat islam. Di Australia pula nampaknya org Cina cuba naik kepala mentang2 China Mainland yg semakin kuat ekonomi dan ketenteraan lbh dekat. Sblm 10 tahun ni org cina australia baik2 je. Howard blh jadi juga gunakan isu anti imigran utk buat political comeback bila tgk Trump berjaya memanfaatkannya.

  BalasPadam
 6. puak cauvinis ini memiliki sifat yang sama baik di malaysia mahupun di Australia..

  BalasPadam