Header Ads

ads header

Flash News

'Fail sulit merah' turut sembunyi kontrak rugikan kerajaan


Sebaik melangkah masuk ke Kementerian Kewangan, Lim Guan Eng dihadapkan dengan "fail sulit merah" - sebuah fail yang didakwa hanya dapat diakses orang tertentu.

Antara perkara yang terkandung dalam fail itu adalah penyelewengan dan skandal berkaitan 1MDB.

Dalam wawancara bersama Sinar Harian hari ini, Lim mendedahkan fail itu turut mengandungi kontrak kerajaan yang mempunyai syarat yang "luar biasa dan merugikan kerajaan".

Katanya, antara syarat itu seperti pembayaran mengikut tempoh masa dan bukannya tahap penyiapan projek.

"Biasanya kalau kerja siap 30 peratus, kita akan bayar 30 peratus. Tetapi ini tidak diamalkan. Kerja baru siap 30 peratus tetapi sudah dibayar 70 peratus. Mengapa?

"Kerana perjanjian dibuat bergantung kepada tempoh masa iaitu pembayaran dibuat setiap enam bulan, tak kira ada buat kerja atau tak buat kerja," katanya seperti dipetik.

Beliau berkata kerajaan akan menyiasat mengapa kerajaan terdahulu merangka kontrak sebegitu rupa yang menurutnya tidak berpihak kepada kepentingan negara.

Pada sidang media pertamanya sebagai menteri kewangan 22 Mei lalu, Lim mendedahkan tentang fail itu yang menurutnya telah menghalang pegawai dan juruaudit menjalankan tugas mereka dengan baik.

Katanya, hal itu dimaklumkan dalam taklimat oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar) Kementerian Kewangan, Datuk Siti Zauyah Mohd Desa dan Ketua Audit Negara Tan Sri Madinah Mohamad.

Dalam wawancara itu, Lim mengimbas kembali bagaimana fail itu menyembunyikan tindakan kerajaan yang membayar hutang bagi pihak 1MDB.

Katanya, ia bertentangan dengan dakwaan 1MDB sebelum ini bahawa syarikat itu membayar sendiri hutang yang ditanggung.

"Kita akan cuba atasi kerana 1MDB ini adalah sejarah hitam yang kita akan ingat buat selama-lamanya," katanya lagi.

......
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
Whatsapp MR | Telegram MR | Facebook MR

4 ulasan:

 1. Politik dendam menghancurkan negara.Banyak cakap banyak cari kesalahan padahal waktu di Penang pun banyak skandal rasuah sila belajar dengan pimpinan Pas terengganu.Peralihan kuasa yang aman.Inilah contoh nalaysian tapi berpisah tiada dengan sekolah cinanya.

  BalasPadam
 2. Sudah sudah lar LGEDap..bila lg nak bersih rasuah ko tu. Tunggu AG baru kot.

  BalasPadam
 3. Tak payah dok ulas kalu tak sealiran tak nye siar hampeh betoi

  BalasPadam
 4. Time to work and fullfill 100da
  y manifesto, not divert issue... If any
  crime suspect..longe police repor

  BalasPadam