Header Ads

ads header

Flash News

Henti amalan surat sokongan untuk perniagaan


Ketua Pemuda BERSATU hari ini mahu penggunaan surat sokongan (untuk urusan perniagaan) daripada kerajaan diperhalusi dan sekiranya boleh, terus dihentikan bagi membendung salah guna kuasa dalam kalangan parti serta kakitangan kerajaan.

Serentak itu, Syed Saddiq Abdul Rahman turut meminta penjawat awam agar lebih berani untuk tidak menerima atau membuat sebarang sokongan yang melanggar perundangan.

“PM (Perdana Menteri) dah katakan kalau ada elemen salah guna kuasa atau perkara tersebut bertindih dengan undang-undang sedia ada, penjawat awam kena berani bersuara.

“Jangan terima perkara ini, kerana salah tetap salah, tambahan penjawat awam merupakan benteng kerajaan,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Parlimen Pagoh di Muar, hari ini.

Beliau diminta mengulas dakwaan berlaku skandal bazar Ramadan di Kuala Lumpur baru-baru ini yang melibatkan pemimpin Pemuda BERSATU.

Dalam skandal itu, pemimpin terbabit didakwa menyalahgunakan pengaruh politiknya bagi mendapatkan 80 tapak bazar Ramadan di Jalan Masjid India dan menyewakannya semula sehingga RM5,000 untuk satu lot bagi mengaut keuntungan keseluruhan kira-kira RM400,000.

Menurut Syed Saddiq, beliau dimaklumkan kejadian itu berhubung kait dengan budaya surat sokongan dan oleh itu laporan polis telah dibuat oleh Biro Integriti Pemuda BERSATU bagi memastikan siasatan secara mendalam dijalankan.

Ini seiring dengan ketegasan kerajaan baru Pakatan Harapan untuk menghapuskan gejala rasuah dan penyelewengan kuasa di peringkat parti dan kerajaan.

“Kita hendak ia disiasat sampai ke lubang cacing. Kalau ada elemen penyelewengan dan salah guna kuasa, kita tidak akan mmpertahankan mereka yang berada di pihak yang salah,” katanya.

-Bernama


......
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
Whatsapp MR
Telegram MR
Facebook MR

# Boleh pilih (klik) nak komen guna facebook atau blogger

4 ulasan:

 1. Surat sokongan MP pada ketua pemuda cawangan untuk 'bantu' perniagaan kecil2an sepatutnya bebas elemen rent-seeking. Baguslah kalau ada suara bangkangan dari dalam.

  Cumanya bagaimana kalau kabel Mo1 (7) dihulur kepada kroni2 mega. Apakah ada suara bangkangan dari dalam yang berani ke udara? Siapa nak betting?

  Wakakaka.

  BalasPadam
 2. Takdak beza dgn yg dulu...sistem yg sama dari fikrah dan taik shit yg keluar dari usus sama...

  BalasPadam
 3. Jenama lain tapi barangan sama

  BalasPadam
 4. Jenama lain tapi barangan sama

  BalasPadam