Header Ads

ads header

Flash News

Alasan Pengundi mengundi PH


KAWAN saya, seorang pakar terkenal dalam bidangnya, memilih untuk mengundi PH baru-baru ini. Saya berkongsi pandangan dengannya lebih sejam.

Alasan utamanya adalah alasan utama pengundi PH iaitu demi jatuhkan DS Najib. Beliau menambah, bagaimana PH nak memerintah, kita kira kemudian. Yang utama, negara dah teruk akibat Najib. Semuanya adalah demi rakyat bawahan yang sedang hidup merana. Saya khusyukkan diri mendengar kawan yang dihormati berhujah penuh yakin. Saya hanya berseloroh, "Ingatkan dah jadi DAP.." Dia ketawa menafikan. Dia tahu saya tahu dia kuat semangat Melayunya.

Beliau mengkritik beberapa perkara mengenai PAS. Saya bersetuju dan berkongsi beberapa kritikannya adalah benar. Itu juga konsen saya dalam membina PAS.

Dia 'push' supaya PAS lebih menonjolkan tokoh-tokoh profesional dan jangan terlalu ustaz sangat. Baru dapat bersaing memenangi hati rakyat.

Hehe 'boring' bab ni. Saya buat serius tanya dia dua soalan supaya dia lebih serius masa menjawab. Soalan satu, siapa Menteri Besar paling wara' dalam Malaysia? Dia merenung 6 saat, kemudian menjawab, "Dato Mad Yakob kita." Saya mengiyakan. Saya tanya soalan kedua, siapa Menteri Besar paling profesional kepakarannya dalam Malaysia? Dia merenung 7 saat, lalu menjawab, "Menteri Besar Terengganu."

Saya berkata, "Nah, itu baru dua negeri PAS memerintah." Hampir saya berkata kepadanya bahawa jika PAS berjaya memenangi negeri Kedah baru-baru ini, maka calon MBnya adalah Pesuruhjaya PAS Kedah, seorang pemilik ijazah PhD.

Silalah buat perbandingan jika mahu. Tujuan saya, agar dia tersentak sedar bahawa golongan profesional dalam PAS adalah unggul. Jika Terengganu yang rakyatnya berlatar agama yang kuat boleh menerima seorang pakar kejuruteraan aeroangkasa sebagai MB, bukankah lebih nyata bahawa PAS pasti mengemukakan calon yang sedemikian juga levelnya sebagai MB di semua negeri?

Apalah dogma bahawa PAS meminggirkan semua golongan demi penguasaan golongan ustaz? Ironinya, saya bersimpati pula dengan keluhan beberapa ustaz 'belah sana' yang mula rasa terpinggir tidak didengari akibat jamahnya terlalu dikuasai golongan profesional. Kata mereka, pertimbangan agama sudah semakin menipis.

Begitulah perjuangan. Susah senang berpahala tiada ruginya..

Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz
AJK PAS Pusat


MR : Ramai yang mengangap bacaan politik ini macam dalam buku bacaan, apatah lagi politik Islam yang ada dosa dan pahala. Ramai cerdik pandai membaca politik dari persepsi....


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

3 ulasan:

  1. puok2 ph tu mmg bodoh tapi tak sedar mereka menunjukkan kebodohannya secara tak sedar

    BalasPadam
  2. Ulama perlu menjadi tunjang perjuangan..kumpulan profesional menjadi tulang belakang kepada kumpulan ulama..ulama memimpin & kumpulan profesional membantu

    BalasPadam