Header Ads

ads header

Flash News

Ye Lin-Sheng Bongkarkan 7 Sifat Cina Malaysia Yang Wajar Melayu Berhati-hati


Pandangan ini adalah dari Ye Lin-Sheng yang berasal dari china tetapi seorang ahli perniagaan di Malaysia, Hong Kong dan Australia, Thailand, Singapura, Britain dan Amerika Syarikat.

Beliau mempunyai banyak pengalaman yang melibatkan orang Cina di negara yang disenaraikan itu. Tetapi orang Cina di Malaysialah yang paling tidak bersyukur, kejam, serta mengkhianati perjanjian ataupun dipanggil perlembagaan. Dalam buku Ye Lin-Sheng The Chinese Dilemma (East West Publishing, Australia, 2003), Ye Lin-Sheng menulis:

1. Pengiktirafan orang cina:

"Orang Cina Malaysia mendapati mereka lebih mudah untuk menerima dominasi oleh orang-orang putih kerana mereka dapat memberi pengiktirafan terhadap kehebatan orang Barat.

Tetapi Orang Cina Malaysia amat susah untuk menerima kehebatan orang Melayu kerana perasaan iri hati dan hasad dengki mereka bahawa Malaysia ini milik orang Melayu. Mana mana orang Cina Malaysia sama sekali tidak boleh menerima tentang konsep ketuanan Melayu, mereka percaya bahawa mereka adalah lebih baik" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

2. Keangkuhan orang cina:

"Keangkuhan orang cina Malaysia telah membuatkan mereka sentiasa memandang rendah terhadap keupayaan orang Melayu, walhal ramai orang Melayu sebenarnya bekerja atau belajar lebih pandai dari kaum cina Malaysia ini. Perkara ini sudah lama saya perhatikan, kerana saya memiliki perniagaan di Malaysia dan telah bercampur dengan orang Cina Malaysia ini.

Sikap mereka suka cakap belakang dan tekan orang Melayu adalah menjadi tabiat dan budaya mereka. Mana mana orang Cina Malaysia yang tidak menghina orang Melayu dikatakan kolot dan membelot bangsa cina" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

3. Perkauman orang cina:

"Kejayaan orang Cina Malaysia hanya tercapai jika mereka dapat menindas orang Melayu dalam masa yang sama menggunakan kudrat dan kelebihan orang Melayu. Mereka juga tidak akan mengakui bahawa kepimpinan Melayu adalah sangat mahir, cekap serta bagus dalam pengurusan politik, ekonomi dan sosial.

Cina jarang menyifatkan kejayaan Malaysia kepada orang Melayu. Apa yang ada diminda mereka adalah semua kejayaan di Malaysia ini kerana orang Cina. Sebab itu orang cina yang asal dari China tidak suka bergaul dengan cina Malaysia kerana sikap mereka yang ekstrim ini. Mereka masih lagi mengamalkan ideologi komunis" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

4. Penghinaan orang cina:

"Sampai hari ini, sesetengah orang Cina Malaysia masih menggunakan istilah menghina terhadap orang Melayu. Dalam dialek tertentu, orang Melayu dipanggil dengan nama yang bermakna ‘orang hutan’ atau ‘orang liar’. Maknanya, bangsa yang tidak bertamadun. Orang Cina yang memeluk Islam dikatakan ‘masuk Melayu’.

Jarang ibu bapa Cina membenarkan anak mereka menjadi askar atau polis kerana anggap itu kerja kotor dan eksklusif kepada kaum Melayu. Mereka sentiasa percaya bahawa budaya dan tamadun Cina lebih tinggi berbanding budaya dan tamadun Melayu termasuklah penggunaan membersihkan diri menggunakan tisu dianggap lebih bertamadun. Umumnya, orang Cina boleh menerima ‘ketuanan orang putih’ kerana menganggap tamadun dan budaya Barat lebih bagus, tapi tidak terhadap orang Melayu-Bumiputera." -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)5. Sikap negatif orang cina:

"Kejayaan orang Melayu turut dipandang sinis. Ia biasanya dikaitkan dengan bantuan kerajaan atau hak istimewa yang diberi kepada mereka. Kebanyakan Cina Malaysia sukar menerima hakikat kejayaan usahawan atau syarikat Melayu dimana mereka berniaga secara jujur dan bukan seperti orang cina berniaga.

Jadi sebenarnya majoriti orang Melayu ada peniaga tulen yang jujur dan dicapai menerusi kerja keras mereka. Sikap sebegini sebahagiannya berpunca daripada kesukaran menerima hakikat orang Melayu lebih pandai daripada mereka dan sebahagian lagi bertujuan menunjukkan pencapaian mereka sebagai lebih hebat" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)


6. Isu Tuan Rumah:

"Siapakah tuan rumah negara Malaysia? Ia adalah orang Melayu selaku tuan rumah , dan orang Cina dan India sebenarnya hanyalah tetamu ataupun dipanggil menumpang kerana tiada tempat. Orang cina Malaysia sepatutnya malu kerana telah datang secara asal untuk menjadi pekerja dan selepas diberi kerakyatan akhirnya mereka hendak merampas serta menindas tuan rumah. Sudahlah mereka datang dengan jumlah yang besar serta.

Jika saya (Ye Lin-Sheng, penulis Buku) adalah orang Melayu, saya tidak akan membenarkan perlembagaan dan sosial kontrak dicabar. Saya akan merasakan maruah dan penghormatan saya akan tercalar" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

7. Orang Melayu sebenarnya sedang dijajah cina:
"Tetapi itulah keistimewaan orang Melayu, mereka adalah bangsa yang bersopan santun dan seorang penyabar. Sudahlah mereka bersusah payah berjuang untuk membebaskan diri dari jajahan barat. Sekarang mereka perlu bersusah payah untuk merampas dari orang Cina yang memegang ekonomi pula.

Sepatutnya orang Cina yang perlu berbakti kepada orang Melayu kerana sudah diberi peluang mendapat kerakyatan, tetapi saya selaku orang asal dari China berasa malu dengan sikap bangsa saya yang tinggal di Malaysia. Tidak ada perkataan yang dapat saya berikan kerana dasar orang cina terlalu keras, ekstrim serta perkauman.

Kami sendiri orang yang tinggal di China tidak menerima ideologi Komunis, tetapi orang Cina di Malaysia lebih selesa untuk mengamal serta menyebarkan ideologi Komunis. Sebenarnya jujur saya mengatakan orang cina Malaysia sedang menjajah orang Melayu, mereka seperti menganggap bahawa orang Melayu adalah musuh yang nyata" -(Buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)


MR : Sebenar orang Cina di Malaysia tak ada masalah, yang masalahnya DAP menanam sikap perkauaman tebal secara tersembunyi dan suatu matlamat menguasai Malaysia demi anak cucu mereka.. itulah titik orang Cina buka Islam menaruh curiga kepada Melayu Islam yang benar-benar nak mendekati agamanya....


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

IKLAN BERBAYAR :

12 ulasan:

 1. Saya juga ada darah cina tapi saya tak boleh terima cina malaysia bukan islam kerana kebanyakan mereka memandang rendah orang melayu malaysia dan tidak sedar diri atau bersyukur atas sikap orang melayu telah banyak bertolak ansur malah cina malaysia ingin kesemarataan dengan orang melayu.Memang benar kata penulis buku The Chinese Dilemma - Ye Lin-Sheng)

  BalasPadam
 2. nampaknya orang cina juga yg boleh sedarkan org melayu

  BalasPadam
 3. Bila melayu dah sedar...bantal dah xde...selimut dah xde...kelambu pun dah hilang...too late

  BalasPadam
 4. Cina yang paling istimewa berjaya dan beruntung ialah mendapat hidayah dengan bergaul rakan Melayu Muslim di Malaysia. Sebaliknya Cina yg PALING RUGI ialah yg membuat musuh dengan Melayu Islam serta mencari habuan dunia semata-mata.

  BalasPadam
 5. Tepat sekali apa yang dikatakan ye lin sheng dalam bukunya mengenai china Malaysia yang selari dengan pejuangan dap itu la punca mca dan gerakan terbenam dalam politik kaum cina.Dap bertanggung jawap atas sifat2 rasis kaum cina dan mereka juga yang menuduh pulak kaum melayu yang melindungi hak sendiri sebagai rasis.

  BalasPadam
 6. Saya berpendapat eloklah dihapuskan sistem sekolah jenis kebangsaan(sjk) dan diwujudkan satu jenis sekolah sahaja..takpa kalau nk tambah subjek mandarin sekali pun..tambah sekali subjek tamil..ini utk perpaduan negara...sejak dr kecil 3masyarakat ni tak bercampur...mcmna nk bersatu.. nk berdakwah pun susah pasal diasingkan..

  BalasPadam
 7. Yang masalah nya, Melayu tidak berjaya mendekati dan mendakwah mereka. Dakwah dilahat sebagai tugas ahli agama saja. Segelintir Melayu menunjukkan akhlak yabg buruk menyebabkab terhalang hadayah. Melayupun tidak sungguh-sungguh mengamalkan ajaran Islam maka mereka keliru dan menjauhi Islam. Oleh itu Melayu perlu ubah pemikiran dan tindakan supaya menjadi asbab untuk hidayah.

  BalasPadam
 8. DAP.... must be removed.

  BalasPadam
 9. makan rasuah habuan itu adalah..??

  BalasPadam
 10. menunggu kebangkitan Melayu Islam....pasti berlaku suatu hari nanti

  BalasPadam
 11. Bila orang Melayu bercakap sikit bab pekauman terus dicop rasis, Walhah mereka menyuarakan hak mereka..bangsa melayu nie sangat rajin hakikatnya ramai orang melayu yang lebih berkemahiran dan bijak cuma mungkin peluang dan modal shja amat kecil untuk permulaan hendak membina perniagaan seperti dijalankan oleh kaum cina

  BalasPadam