Header Ads

ads header

Flash News

Giliran Bank Dunia Memalukan Mahathir Dan Guan Eng


Pada 4 oktober lepas, Bank Dunia meramalkan ekonomi Malaysia akan terus menghadapi risiko besar yang berkaitan dengan ketidakpastian dalam persekitaran luaran.

Malah Bank Dunia hari ini  mengunjurkan pertumbuhan ekonomi Malaysia pada 2018 menurun 4.9% daripada 5.4% malah kadar pengembangan boleh terus menurun menjelang 2020.

Lebih menakutkan Pembentukan modal tetap kasar dijangka berkembang dengan "sederhana" dengan perbelanjaan awam yang lebih rendah daripada jangkaan yang menjejaskan prospek pertumbuhan, kata Bank Dunia dalam laporan Asia Timur dan Pasifik. Kadar pertumbuhan eksport dijangka perlahan hingga 3.7% setiap tahun pada 2018 dan 2019 dari hampir 10% pada tahun 2017.

Bank Dunia telah menurunkan unjuran pertumbuhan ekonomi Malaysia dari negara Asia Tenggara yang bergantung pada perdagangan

Bulan lalu, Bank Pembangunan Asia menurunkan ramalannya terhadap Malaysia kepada 5.0% untuk tahun ini dan 4.8% pada 2019 memetik risiko pertumbuhan eksport yang lembap dan pelaburan domestik yang lemah.

Ini jelas apa guna Mahathir lantik penasihat ekonomi jika ekonomi malaysia diambang muflis. Kesilapan paling besar Mahathir adalah melantik Lim Guan Eng sebagai Menteri Kewangan yang paling bodoh dalam sejarah Malaysia.

Malah polisi Mahathir yang mahu tunjuk hebat hingga menyebabkan negara seperti China, Amerika, Arab Saudi dan kesatuan Eropah menggantung sebahagian besar import dari Malaysia menjadi penyebab kelembapan ekonomi.

Bergitu juga polisi Flip-flop kerajaan sekarang seperti sesuka hati kejap batal, kejap tangguh dan kejap laksana terhadap projek-projek mega kerajaan. Telah menyebabkan para pelabur hilang keyakinan terhadap integriti kerajaan baru hingga menyebabkan saham dan nilai ringgit jatuh secara mendadak sehingga sekarang masih jatuh.

Yang menariknya Bank Dunia menyatakan kegagalan ekonomi Malaysia juga berpunca dari Tindakan  membatalkan cukai barangan dan perkhidmatan yang tidak popular yang sebelum telah menjana pendapatan sebanyak $ 10 bilion tahun lepas dan memperkenalkan semula cukai jualan dan perkhidmatan satu peringkat (SST).

Ini  termasuk tindakan kerajaan baru dalam aktiviti  penjualan aset negara dan pembiayaan semula hutang sedia ada, untuk mengurangkan sedikit tekanan daripada kewangan negara.

Lebih memalukan Mahathir dan Guan Eng, Bank Dunia tetap menyatakan hutang negara telah meningkat dari RM686.8 bilion kepada RM725 bilion dan peningkatan tersebut berpunca dari tindakan Kerajaan Baru yang melancarkan tax holiday selama 3 bulan dan pemansuhan GST kepada SST. Telah menyebab keadaan kewangan negara menjadi huru hara.

Yang peliknya tidak sepatah ayatpun Bank Dunia menyatakan hutang Malaysia cecah sehingga RM1 trilion seperti dipropagandakan oleh Mahathir dan Guan Eng. Malah Bank Negara Malaysia sehingga sekarang masih ikut kadar hutang yang sama seperti Bank Dunia.

Oleh itu boleh diandaikan yang Mahathir amat-amat terdesak menjaja cerita hutang RM1 trilion  serata dunia semata-mata untuk yakinkan penipuannya kepada rakyat, akibatnya telah menyebabkan bahana kejatuhan ekonomi negara perlu ditanggung rakyat jelata.

##👏👏👏👏amacam Atok?


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

IKLAN BERBAYAR :

3 ulasan:

 1. ini dua orang dalam kamus mereka tak ada malu janji nawaitu tercapai

  BalasPadam
 2. atok nyanyuk sekor lagi gila babi

  BalasPadam
 3. Normal bg penipu utk menipu yg telah dpt apa yg dia nak. Tp mmg peluk bila yg dah terang2 kena tipu, yg dah terasa pun kena tipu tp masih sokong penipu2. Dan tak habis2 ulang kata seseorg tu perompak tp smpai skrg takde bukti utk penjarakan tp boleh pulak sokong kpd peliwat yg dah dibuktikan dlm mahkamah dunia.

  Apakah definisi individu yg mcm ni.

  BalasPadam