Header Ads

ads header

Flash News

Rupanya Dr Asri masih tak boleh berceramah di Terengganu


KUALA TERENGGANU - Kerajaan Terengganu tidak akan campur tangan berhubung larangan yang pernah dikeluarkan terhadap Mufti Perlis, Datuk Mohd. Asri Zainul Abidin untuk mengadakan ceramah di Terengganu.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Dakwah dan Penerangan Terengganu, Mohd. Nor Hamzah berkata, kerajaan negeri menyerahkan kepada pihak berautoriti iaitu Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) dan Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) untuk membuat keputusan terbaik berkaitan perkara itu setelah larangan dikeluarkan sejak Julai 2016.

"Setakat ini, saya tiada maklumat baharu tentang senarai hitam penceramah di Terengganu dan saya rasa keterbukaan kerajaan negeri setakat ini berasaskan kepada suasana yang ada.

"Namun kerajaan negeri serahkan perkara ini kepada pihak beratutoriti untuk membuat keputusan mengenainya kerana mereka sudah tentu menyelidik dan menyiasat sesiapa sahaja penceramah bagi memastikan adanya kesatuan pemikiran dan tidak timbul kecelaruan dalam pemikiran rakyat Terengganu," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Muzakarah Perundangan Islam Negeri Terengganu 2018 di Wisma Darul Iman, di sini, hari ini. Turut hadir Mufti Terengganu, Datuk Dr Zulkifly Muda dan Yang Dipertua Maidam Datuk Osman Muda.

Pada 16 Julai 2016, Terengganu mengikut jejak langkah negeri Johor apabila mengeluarkan larangan ke atas Mohd. Asri daripada mengadakan ceramah di negeri ini berkuat kuasa serta merta.

Larangan itu berdasarkan sepucuk surat bertarikh 5 Julai 2016 yang ditandatangani Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Terengganu selaras dengan Peraturan 21, Peraturan-Peraturan Tauliah (Terengganu) 2013.

Bagaimanapun, surat tersebut tidak menyatakan sebab atau alasan larangan itu dikeluarkan ke atas Mohd. Asri.

Larangan itu turut dikenakan ke atas sesiapa sahaja agar tidak mengundang Mufti Perlis itu sebagai penceramah dalam sebarang program di negeri ini. - Bernama

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

IKLAN BERBAYAR :

1 ulasan:

  1. Ilmuan dan ilmuan faham bahawa Maza ini suatu penyakit sedangkan orang awam anggap beliau ini mengajar agama yg benar Al Quran dan Sunnah dan tidak berpolitic tanpa disedari banyak komen komen beliau sebenar menghentam kerajaan dahulu dan ini adalah salah satu sebab mempengarohi pilihan raya.Tidak keterlaluan beliau penyokong kuat Tun Mahathir .

    BalasPadam