Header Ads

ads header

Flash News

Ahli DAP serang Hadi dalam majlis dengan kata-kata kesat di London


Sesi dialog dengan Abdul Hadi Awang di London semalam, bertukar panas apabila seorang ahli DAP menyerang dengan kata-kata kesat dan menggelar presiden PAS itu sebagai "rasis" kerana menentang pilihan raya kerajaan tempatan.

Hadi yang menjawab dengan tenang soalan lelaki DAP itu berkata, PAS menolak cadangan DAP dan PKR untuk mengadakan pilihan raya kerajaan tempatan kerana ia akan menyebabkan kawasan bandar dikuasai satu-satu kaum sahaja.

"Bila penduduk tertentu kuasai bandar, sudah tentulah bandar-bandar besar, seperti Kuala Lumpur, Ipoh, Pulau Pinang, Seremban, Johor Bahru semua dikuasai kaum Cina DAP.

"Mereka boleh buat apa sahaja, mereka boleh benarkan arak, benarkan judi," kata Hadi.

Lelaki DAP dengan biadap menyampuk dengan mengatakan perniagaan yang dijalankan kaum Cina menyumbang pendapatan dan cukai kepada kerajaan.

"Kita boleh benar, oleh sebab itu (pilihan raya PBT) mesti melibatkan pemandu teksi, melibatkan semua pihak yang menghidupkan bandar.

"Kalau satu kaum saja yang menguasai akan timbul 13 Mei balik, kita mengalami peristiwa berdarah 13 Mei," kata Hadi.

Jawapan Hadi mengenai peristiwa 13 Mei sekali lagi membangkitkan kemarahan lelaki DAP berkenaan apabila dia terus meninggikan suara dengan biadap. Hadi kelihatan tenang, malah AJK penganjur tenang dan tidak menghalaupun lelaki DAP biadap tersebut. Hadiri yang hadir pun kelihatan tenang. Itu indahnya Islam.Lelaki DAP itu berkata, Hadi yang mengikut ajaran al-Quran - sebuah kitab pada abad keenam- telah menyebabkan fikirannya "terperangkap pada tahun 1969." Dia provokosi dengan menghina Al Quran.

"Jika kamu mahu Malaysia maju dan bersaing dengan negara-negara lain, kamu perlu keluar dari kebodohan kamu," kata lelaki itu.

Apabila seorang hadirin lain secara lembut meminta lelaki DAP itu bertenang, dia memberitahu individu lain dalam sesi dialog itu supaya tidak masuk campur.

Lelaki DAP itu - yang mendakwa telah menyumbang dana untuk PAS melali Pakatan Rakyat pada tahun 2013 - kemudian mencabar hadirin lain berjumpa dengannya "di luar".

Hadi mengulangi kenyataannya bahawa pilihan raya PBT boleh dijalankan dengan syarat ia tidak dikuasai oleh sesuatu kaum sahaja.

"Pilihan raya (PBT) boleh dibuat, tapi mesti mewakili pemandu teksi, mewakili peniaga kecil, mewakili peguam, macam-macam. Jangan mewakili satu-satu kaum sahaja," katanya.

Jawapan Hadi itu dijawab lelaki DAP berkenaan yang menggelarnya sebagai rasis dan kata-kata kesat yang lain.

'Pilihan raya PBT tinggalan British'

Hadi kemudian memberikan contoh bahawa peristiwa pergaduhan kaum pada tahun 1969 itu tidak berlaku di negeri majoriti penduduk Islam seperti di Kelantan dan Terengganu.

"13 Mei tidak berlaku di Kelantan dan Terengganu. Tempat orang Islam tidak ada 13 Mei. Keluarga Cina dan India boleh hidup di Kelantan dan Terengganu, tak dikacau," jawabnya.

Menurut Hadi, kaum Cina dan India di negara ini suatu masa dahulu merupakan pendatang yang telah dibawa masuk oleh British, manakala kaum Melayu menerima mereka sehingga Malaysia menjadi sebuah negara majmuk dan masyarakatnya hidup dalam harmoni.

"Tapi pengalaman pilihan raya PBT kita ikut British, dia pilih satu kaum mewakili bandar. Bila ini berlaku akan berlaku ketegangan dengan penduduk luar bandar, dengan kaum-kaum lain. Ini akan berlaku pergaduhan," katanya.

Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad sebelum ini berkata pilihan raya kerajaan tempatan tidak akan diadakan kerana ia boleh mengundang konflik antara kaum dan melebarkan jurang antara bandar dan luar bandar.

Bagaimanapun Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT), Zuraida Kamaruddin berkata kajian mengenainya akan diteruskan.

Katanya, kajian itu akan mengambil contoh pelaksanaan di negara lain, dengan mengikut acuan tempatan dan mengambil kira sentimen dan sensitiviti rakyat Malaysia.


MR :  DAP memang biadap


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 MENCARI SESIAPA yang berminat niaga di shopee peluang raih pendapatan rm lumayan setiap hari lawati bit.ly/2A86ypP
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

4 ulasan:

 1. Ahli DHPP serang hadi

  BalasPadam
  Balasan
  1. Mana bukti 'ahli DHPP' serang hadi?

   Padam
 2. Perbezaan yang sangat jelas antara kafir harbi yang sangat bongkak dan sombong, kurang ajar, biadap dan tidak bertamadun dan ulama Islam yang sangat bersabar, bertenang dan berakhlak mulia menjawab pelbagai fitnah yang dilemparkan oleh si kafir harbi terhadap Islam, Al-Qur'an, ulama Islam, umat Islam dan parti Islam PAS.

  BalasPadam
 3. Ahli DAP memang begitu.DAP sentiasa mencari salah untuk serang Pas.Nampak bijak tapi bodoh

  BalasPadam