Header Ads

ads header

Flash News

Harga sepatut RM70-90K, boleh kepada PH 99K ke atas


Sehari selepas Proton X70 menjengah pasaran, bekas Perdana Menteri Najib Razak menyifatkan harganya sebagai mahal dan berharap ia akan diturunkan.

"Ramai yang berminat dengan reka bentuk X70 yang cantik dan kelengkapannya yang canggih tetapi kecewa dengan harga yang agak tinggi," katanya menerusi hantaran di Facebook hari ini.

Kenderaan Pelbagai Guna (SUV) pertama Proton itu mempunyai empat varian dengan harga bermula RM99,800 hingga RM123,800.

"Saya harap kerajaan dan Proton boleh menimbang untuk menurunkan harga model asas yang berhaga RM99,800 sebanyak RM10,000 atau RM15,000, agar lebih ramai rakyat mampu memilikinya," katanya lagi.

Najib ketika majlis menandatangani kerjasama dengan Geely pada 2017.
Menurutnya, harga itu memang patut diturunkan memandangkan kerajaan telah memberi pinjaman mudah dan peruntukan penyelidikan dan pembangunan (R&D) kepada Proton ketika pengumuman kerjasama syarikat itu dengan syarikat China, Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd.

"Pada masa itu saya diberitahu harga kereta ini di China bermula daripada RM63,000 dan harga di Malaysia dijangka antara 10 hingga 20 peratus lebih mahal berikutan faktor cukai dan kelengkapan yang berbeza.

"Mereka memberi gambaran dalam taklimat kepada saya bahawa harga jualan Proton X70 dijangka antara RM70,000 ke RM90,000," katany lagi.

Proton X70 yang diumumkan pada akhir tahun lalu akhirnya dilancarkan semalam. Ia dilancarkan Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad.

Turut hadir Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Darell Leiking dan Ketua Pegawai Eksekutif Proton Dr Li Chunrong.


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Sistem Mudah Untuk Anda Menjana Pendapatan Online Secara Sambilan
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 MENCARI SESIAPA yang berminat niaga di shopee peluang raih pendapatan rm lumayan setiap hari lawati bit.ly/2A86ypP

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

1 ulasan: