Header Ads

ads header

Flash News

Inilah Fungsi SHIFT LOCK Pada Kereta Auto Yang Ramai Tak Tahu


Bila beli kereta baru, ramai yang tak ambil kisah apa fungsi-fungsi keselamatan yang telah dibekalkan oleh pihak pengeluar. Ramai yang ambil mudah. Hanya setakat tahu on/off radio, isi minyak dan kemudian jalan sejauh mungkin selagi larat memandu.

Tak sempat pun nak fikir berapa isi padu sebenar bacaan tayar, berapa inci rim dan lain-lain perkara asas. Sebabnya kita tahu kereta baru dan tentu tak ada sebarang masalah pun.

Namun sering kali kita terbaca insiden kereta “melompat”, “terbang” dan lain lagi semasa memulakan pemanduan. Sebenarnya tanpa korang sedar, pihak pengeluar ada menampilkan banyak ciri-ciri keselamatan terutama butang Shift Lock yang ada di kereta bertransisi auto ini.

Perkongsian ini mungkin dapat membantu bagi pemandu wanita khususnya apa fungsi butang shift lock ini dan bagaimana kegunaan. Jika anda tahu fungsinya, insya Allah kereta tak melompat lagi pun sebaik korang start enjin.

BAGI pemandu kereta transmisi automatik, anda tentu perasan dengan punat kunci anjakan atau shift lock (selepas ini akan dirujuk sebagai shift lock) yang terletak di sebelah tombol gear. Jangan terkejut kerana memang ada sesetengah pemilik kereta automatik yang langsung tidak tahu fungsi butang tersebut walaupun sudah memandu bertahun-tahun. Sebenarnya apakah fungsinya? Bilakah perlu menggunakannya? Dan bagaimana pula mahu menggunakannya?

APAKAH ITU SHIFT LOCK?Shift lock ialah ciri keselamatan baharu yang dibangunkan jurutera automobil selepas mengambil kira banyak insiden kecuaian pemandu. Ada dua insiden yang kerap berlaku pada pemilik kereta automatik tanpa fungsi shift lock:

Pemandu panik kerana kereta tiba-tiba tidak dapat dihidupkan, sedangkan keretanya itu dimatikan dalam gear sama ada D atau R. Enjin kereta automatik cuma dapat dihidupkan dalam posisi N atau P.
Pemandu menyangka kenderaan dimatikan dalam P, tetapi sebenarnya dalam N. Apabila dihidupkan, gear terus ditarik ke bawah (di bawah P ialah R) kerana mahu mengundur , tetapi kereta sebenarnya dalam D dan bergerak ke hadapan. Kemalangan pun berlaku.

Jadi, shift lock direka untuk mengatasi dua insiden di atas yang membabitkan isu keselamatan. Jadi bagi kereta moden hari ini, ada tidak perlu lagi risau kerana kereta anda mesti dimatikan dalam P sebelum kunci boleh dicabut.

Bagaimana shift lock ini berfungsi. ikuti langkah di bawah.
MATIKAN GEAR ENJIN PADA GEAR PPunat shift lock (ada juga ditulis shift lock release) berfungsi meriliskan transmisi anda daripada P. Ini kerana dalam situasi tertentu anda perlu meletakkan gear dalam N, misalnya kereta anda perlu ditunda akibat kerosakan seperti bateri mati atau kong. Di sinilah fungsi punat shift lock diperlukan. Cara menggunakannya adalah seperti berikut:

CABUT KUNCI SEPERTI BIASATEKAN TOMBOL SHIFT LOCK DAN JANGAN LEPASKAN, MASA YANG SAMA TARIK TOMBOL GEAR

UBAH KE GEAR N DAN KEMUDIAN LEPASKAN BUTANG SHIFT LOCKLEPASKAN BREK TANGAN DALAM KEADAAN FREE


* Model kereta: Perodua Axia SE

INFO EKSTRA

Punat shift lock bagi sesetengah kereta memerlukan anda menggunakan pin atau pemutar skru mata rata untuk meriliskannya. Anda boleh balut atau lapik pemutar skru dengan kain untuk mengelak kesan calar pada konsol gear.

SUMBER :PANDU LAJU.COM.MY


MR :  Ada juga orang lelaki tak tahu... jangan gelak!!


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 MENCARI SESIAPA yang berminat niaga di shopee peluang raih pendapatan rm lumayan setiap hari lawati bit.ly/2A86ypP
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan