Header Ads

ads header

Flash News

Lebih 21,000 hilang pekerjaan tahun ini, kata menteri


KUALA LUMPUR: Menteri Sumber Manusia M Kula Segaran berkata kira-kira 21,532 orang kehilangan pekerjaan di seluruh negara dari 1 Januari hingga 7 Disember tahun ini.

“Sejumlah besar daripada 7,755 pekerja yang kehilangan kerja adalah mereka dari 3 kategori profesion teratas yang bergaji tinggi iaitu pengurus, profesional dan juruteknik dan profesional bersekutu yang memerlukan diploma dan ijazah untuk kelayakan diterima bekerja,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Penasihat Buruh Kebangsaan di Parlimen hari ini.

“Ketiga-tiga kategori ini terhad dan mereka juga perlu bersaing dengan graduan baharu,” tambahnya.

Kira-kira separuh daripada mereka yang kehilangan pekerjaan di Semenanjung tahun ini adalah pekerja di Lembah Klang, katanya.

Beliau berkata perubahan dalam industri dan kadar pasaran pekerjaan yang pesat antara penyumbang utama kira-kira 5,902 atau 27.4% pekerja di Selangor dan 4,767 atau 22.1% pekerja di Kuala Lumpur kehilangan pekerjaan.

“Jumlah ini diikuti oleh Johor (2,536 atau 11.8%) dan Pulau Pinang (1,328 atau 6.2%) pekerja. Ada banyak faktor yang menyebabkan pemberhentian pekerja dan sesetengah daripadanya hanya disebabkan oleh kitaran kerja,” katanya.

Kulasegaran juga menjelaskan mengenai usaha yang dijalankan oleh Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) untuk membantu mereka yang diberhentikan kerja kembali ke tenaga kerja.

“Sehingga 7 Disember, Bahagian Perkhidmatan Tenaga Kerja Perkeso berjaya membantu 6,292 orang kembali bekerja, dalam pelbagai pekerjaan dan industri,” kata beliau.
MR :  Mana janji 1 juta peluang pekerjaan?


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 MENCARI SESIAPA yang berminat niaga di shopee peluang raih pendapatan rm lumayan setiap hari lawati bit.ly/2A86ypP
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

1 ulasan:

  1. Itu janji untuk 10 penggal bro. 1 penggal 100,000 slot kerja kosong dan 10 penggal ngam2 satu juta. Hebat sungguh PHini. Selayaknya lah PH diberikan kerusi pusat untuk 9 penggal lagi.

    BalasPadam