Header Ads

ads header

Flash News

Mahasiswa kini bebas berpolitik di kampus


KUALA LUMPUR - Selepas hampir lima dekad, mahasiswa kini selangkah lagi untuk mencapai kebebasan melibatkan diri dalam politik di kampus masing-masing selepas pindaan terhadap tiga akta berkaitan, termasuk Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971(Auku), diluluskan Dewan Rakyat malam ini.

Selain AUKU dua lagi ialah Akta Institusi Pendidikan Tinggi Swasta 1996 dan Akta Institusi-institusi Pelajaran (Tatatertib) 1976.

Kesemua akta bertujuan menamatkan larangan ke atas penuntut institusi pengajian tinggi untuk terlibat dalam aktiviti parti politik di dalam kampus itu diluluskan sebulat suara selepas bacaan kali ketiga Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik bagi ketiga-tiga akta.

Ketika menggulung perbahasan Rang Undang-undang Auku (Pindaan) 2018 bagi meminda akta Auku, Maszlee menarik perhatian bahawa pindaan ini adalah langkah awal memansuhkan Auku secara total yang dijangka dapat direalisasikan pada tahun 2020.

“Kalau kita lihat pindaan pada malam ini walaupun hanya satu seksyen tetapi ia amat signifikan kerana ia akan hapuskan budaya ‘siege mentality’ dan ‘culture of fear’ yang selama ini membelenggu mahasiswa.

“Pindaan pada malam ini akan beri satu isyarat jelas kepada mahasiswa bahawa mereka telah dilepaskan daripada rantai yang membelenggu mereka, kini kebebasan jadi milik mereka,” katanya menegaskan bahawa kebebasan ini bagaimanapun datang dengan kebertanggunjawapan dan akauntabiliti.

Ia tegasnya, bukan sesuatu berbentuk anarkisme, sehingga mereka bebas daripada undang-undang.

“Di universiti sendiri mereka ada undang-undang dan peraturan, begitu juga mahasiswa terikat undang-undang di luar universiti sendiri,” katanya.

Mengenai kerisauan beberapa Ahli Parlimen bahawa kebebasan berpolitik ini akan menjejaskan pencapaian akademik mahasiswa, Maszlee katanya beliau akan memastikan ekosistem yang holistik dapat diwujudkan di universiti supaya ia menjadi medan intelektual.

Beliau menarik perhatian dengan berkata dengan kelulusan malam ini para mahasiswa bebas menjalankan aktiviti parti politik, antara lain menjemput wakil politik ke dalam kampus serta menubuhkan kelab parti politik, namun ia tertakluk kebenaran naib canselor masing-masing.

“Bagaimanapun saya yakin bagi naib canselor dan pentadbir universiti berdasarkan semangat Malaysia baharu…mereka akan pertimbangkannya dan tidak akan halang,” katanya.

Dengan kelulusan pindaan akta ini juga menurutnya kesemua pendakwaan yang masih berjalan di mahkamah atau kes tatatertib di universiti yang disabitkan dengan akta berkenaan akan dihentikan sebaik ia dikuatkuasakan.

Tambahnya, cadangan pindaan terhadap Akta Auku, selain mekanisme untuk menghapuskan akta berkenaan secara total diperhalusi satu jawatankuasa teknikal terdiri daripada pakar akademik dan perundangan yang dilantik kementerian. - BernamaUntuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Sistem Mudah Untuk Anda Menjana Pendapatan Online Secara Sambilan
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 MENCARI SESIAPA yang berminat niaga di shopee peluang raih pendapatan rm lumayan setiap hari lawati bit.ly/2A86ypP

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan