Header Ads

ads header

Flash News

Rohingya: Bukti sudah ada, tindakan masih belum jelas?


WASHINGTON 4 Dis. - Kumpulan Dasar dan Undang-undang Hak Asasi Manusia (PILPG) menggesa satu tribunal jenayah ditubuhkan bagi mengheret mereka yang bersalah dalam isu kekejaman terhadap etnik Islam Rohingya di negeri Rakhine, Myanmar ke muka pengadilan.

Menurut laporan PILPG sebelum ini, terdapat bukti kukuh yang mengaitkan isu kekejaman terhadap Rohingya dengan tentera Myanmar.
 
Laporan tersebut dikeluarkan berdasarkan temu bual bersama 1,000 orang pelarian Rohingya di Bangladesh.

PILPG diarahkan Jabatan Negara Amerika Syarikat (AS) untuk menemu bual pelarian Rohingya sebagai sebahagian daripada siasatan berhubung kekejaman yang dilakukan terhadap etnik itu.

“Masyarakat antarabangsa wajib melindungi populasi yang terdedah dengan kekejaman dilakukan oleh kerajaan mereka sendiri dan memastikan keadilan serta ketelusan untuk jenayah se­perti itu,” jelas laporan terbabit.

Kumpulan itu menggesa penubuhan segera satu ‘meka­nisme ketelusan’ atau merujuk kepada Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC).

Kumpulan tersebut menyatakan, dalam keadaan yang sama sebelum ini, mekanisme berbeza telah digunakan termasuk ICC, tribunal sementara Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) atau tribunal domestik yang ditubuhkan dengan sokongan organisasi antara kerajaan.

Sementara itu, Muzium Memorial Holocaust AS di Washing­ton turut mengeluarkan kenyataan bahawa terdapat bukti kukuh menunjukkan tentera Myanmar menjalankan operasi penghapusan etnik, jenayah kemanusiaan dan pembunuhan beramai-ramai terhadap Rohingya.

Dalam pada itu, Dewan Negara AS dijangka menjalankan undian pada minggu depan berhubung resolusi yang me­nyatakan Rohingya merupakan mangsa pembunuhan beramai-ramai dan jenayah kemanusiaan.

Dalam perkembangan berlainan, pihak berkuasa Indonesia memberitahu, sebuah bot membawa 20 lelaki dipercayai etnik Rohingya tiba di bahagian timur laut Kepulauan Sumatera hari ini.

Agensi Bencana Mitigasi di Aceh Timur memaklumkan, kesemua pelarian tersebut tiba di bandar Kuala Idi dan diberikan makanan serta minuman.

Menurut ketua komuniti nelayan di kawasan berkenaan, kumpulan terbabit dikatakan menuju ke Malaysia dan masih belum dipastikan mengapa bot itu berhenti di Indonesia.

“Mereka adalah Rohingya dari Myanmar. Kami tanya ke mana arah destinasi dan mereka menyatakan mahu ke Malaysia. Mungkin mereka berhenti di sini kerana arus air laut,” kata Komander Tentera Laut Daerah Idi Rayeuk, Razali.

Tambah Razali, kesemua pelarian tersebut berusia lingkungan 14 hingga 28 tahun dan seorang daripadanya berusia 50-an. – REUTERS/AFP


MR :  Dunia Islam lain pun pejam mata melihatnya


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Sistem Mudah Untuk Anda Menjana Pendapatan Online Secara Sambilan
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 MENCARI SESIAPA yang berminat niaga di shopee peluang raih pendapatan rm lumayan setiap hari lawati bit.ly/2A86ypP

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan