Header Ads

ads header

Flash News

Al-Sultan Abdullah lafaz sumpah Agong ke-16 hari ini


KUALA LUMPUR - Sultan Pahang, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah bakal melafaz dan menandatangani surat sumpah jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong Ke-16 dalam satu upacara penuh adat istiadat di Istana Negara, di sini, hari ini.

Turut melafaz sumpah jawatan dan menandatangani surat sumpah jawatan ialah Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah yang dipilih menjadi Timbalan Yang di-Pertuan Agong.

Sebagai Ketua Utama Negara bagi Persekutuan, Perlembagaan Negara menyatakan bahawa Yang di-Pertuan Agong secara undang-undangnya menganggotai tiga institusi kerajaan iaitu badan eksekutif, perundangan dan memainkan peranan berkaitan badan kehakiman.

Berdasarkan sistem penggiliran Raja-raja Melayu, Al-Sultan Abdullah akan menjadi Yang di-Pertuan Agong selama lima tahun.

Pemilihan Seri Paduka Baginda sebagai Agong ke-16 mencatatkan sejarah tersendiri buat negara terutama rakyat Pahang.

Al-Sultan Abdullah diundi dan dipilih menerusi sidang Mesyuarat Khas Majlis Raja-raja Melayu pada 24 Januari lalu iaitu selepas 14 hari baginda dilantik sebagai Sultan Pahang oleh Jumaah Pangkuan Diraja Pahang.

Seri Paduka Baginda dipilih sebagai Agong ke-16 selepas Sultan Muhammad V meletakkan jawatan pada 6 Januari lalu.

Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah dijangka berangkat tiba di Kompleks Bunga Raya, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur kira-kira jam 7.30 pagi.

Seri Paduka Baginda berdua kemudian akan berkenan menghadiri Istiadat Keberangkatan Tiba Yang di-Pertuan Agong di Dataran Parlimen, jam 9 pagi.

Istiadat Melafaz Sumpah Jawatan dan Menandatangani Surat Sumpah Jawatan oleh Yang di-Pertuan Agong ke-16 dan Timbalan Yang di-Pertuan Agong akan dilangsungkan pada jam 10 pagi di Istana Negara.

Istiadat itu akan disusuli dengan pengisytiharan memegang jawatan.


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan