Header Ads

ads header

Flash News

Apa sebenarnya status ECRL?


SAYA ingin meminta penjelasan daripada Kementerian Kewangan berhubung status terkini projek East Cost Railway Link (ECRL) yang dianggarkan bernilai RM81 bilion. Berdasarkan notis yang dikeluarkan oleh Kementerian Kewangan pada 3 Julai 2018, pihak kontraktor China Communications Construction Co Ltd (CCCC) telah diarahkan untuk menghentikan projek berkenaan sehingga satu tarikh yang akan dimaklumkan kelak.

Namun, pada 18 Januari 2019, pihak The Edge telah melaporkan berita bertajuk, “EPCC contract with CCCC for ECRL project terminated – source”. Media tersebut telah memetik satu sumber tidak dinamakan yang mendakwa pihak kerajaan telah membatalkan kontrak ‘engineering, procurement, construction and commissioning (EPCC) dengan pihak CCCC.

Semalam dan hari ini, media Singapura The Straits Times pula melaporkan berita bertajuk, “KL scraps ECRL deal with China firm, seeks replacement’. Pada masa yang sama, Tun Daim Zainuddin pula mengatakan Malaysia masih berunding dengan China dan akan memuktamadkan perbincangan dalam masa terdekat. Perkara ini menunjukkan ketidaktentuan projek ECRL dan berita penting mengenainya telah dilaporkan terlebih dahulu oleh media Singapura berdasarkan sumber yang tidak dinamakan.

Rakyat Malaysia perlu tahu apakah status sebenar projek berkenaan. Kerajaan tidak menyatakan secara jelas sehingga ia menyulitkan pelbagai pihak. Masalah utama yang dihadapi oleh kerajaan adalah polisi-polisi yang tidak jelas, sering melakukan pusingan-u dan tiada keselarasan. Masalah ini akan mempengaruhi sentimen bisnes dan pelabur dan ia akan menjejasakan pertumbuhan ekonomi negara.

YB. HAJI AHMAD AMZAD HASHIMAhli Parlimen Kuala Terengganu
17 Jamadil Awwal 1440Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 MENCARI SESIAPA yang berminat niaga di shopee peluang raih pendapatan rm lumayan setiap hari lawati bit.ly/2A86ypP
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan