Header Ads

ads header

Flash News

Kerajaan pertimbang pajakan 99 tahun dalam pembangunan semula Kg Baru


PUTRAJAYA: Kerajaan sedang mempertimbangkan untuk memberi pajakan sehingga 99 tahun bagi menangani isu tanah rizab Melayu dalam pembangunan semula Kampung Baru.

Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Samad berkata pihaknya juga sedang memikirkan beberapa mekanisme untuk uruskan soal status tanah rizab Melayu di Kampung Baru.

“Seperti yang telah disebut Kabinet, antaranya memberi pajakan panjang. Maknanya orang yang bangunkan (tanah itu) boleh dapat pajakan (misalnya) 60 tahun atau 99 tahun.

“Akhirnya tanah itu kembali kepada pemilik yang sama. Hak milik tidak terjejas,” katanya pada sidang media di sesi ramah mesra menteri bersama media.

Khalid berkata walaupun tinjauan dibuat pihaknya mendapati 88% responden mahu Kampung Baru dibangunkan tetapi terdapat masalah seperti geran mempunyai sehingga 12 nama atas 1 lot rumah.

Katanya, sekiranya lagi lama penyelesaian terrtangguh lagi banyak masalah.

“Kita tak nak ia terpinggir atau tertinggal oleh kerana ia asalnya kawasan Melayu yang begitu strategik.

“Tetapi kalau boleh kita nak bangunkan dan semua merupakan pewaris akan dapat manfaat,” katanya.Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 MENCARI SESIAPA yang berminat niaga di shopee peluang raih pendapatan rm lumayan setiap hari lawati bit.ly/2A86ypP
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan