Header Ads

ads header

Flash News

Lantikan Presiden baharu UIAM masih jadi tanda tanya


KUALA LUMPUR - Spekulasi pelantikan bekas Timbalan Naib Canselor Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Datuk Dr Mohd Daud Bakar sebagai presiden baharu universiti berkenaan bagi menggantikan Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik, masih menjadi tanda tanya.

Rektor UIAM, Prof Tan Sri Dr Dzulkifli Abdul Razak, tanpa menamakan mana-nama individu, berkata, perbincangan mengenai pelantikan itu masih berlangsung antara Kementerian Pendidikan dan Ketua Perlembagaan UIAM, Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah.

"Perkara ini (urusan pelantikan) masih sedang berlangsung dan kita perlu mendapat perkenan Sultan Pahang. Terserah kepada Tuanku,” katanya selepas menghadiri persidangan Makmal Kemanusiaan 2.0, di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika mengulas laporan sebuah akhbar Bahasa Inggeris hari ini yang menyebut Mohd Daud dikatakan bakal dilantik sebagai Presiden UIAM.

Persidangan sehari anjuran Mercy Malaysia itu turut dihadiri Pengarah Eksekutif Pusat Rohingya ASEAN, Tan Sri Syed Hamid Albar, Presiden Mercy Malaysia, Datuk Dr Ahmad Faizal Perdaus dan wakil Pesuruhjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR), Racel Demas.

Mengulas lanjut, Dzulkifli berkata UIAM bagaimanapun bersedia dan terbuka menerima sesiapa saja yang bakal dilantik bagi jawatan itu.

“Bagaimanapun, kami meletakkan kepercayaan sepenuhnya terhadap pilihan yang dibuat oleh kementerian. Setakat ini, Maszlee masih menjalankan tugas sebagai presiden kerana tidak ada surat rasmi (peletakan jawatan),” katanya.

Sebelum ini, lantikan Maszlee bagi jawatan utama universiti tu menjadi kontroversi apabila mendapat bantahan dan pihak tertentu yang mempersoalkan kelayakan beliau yang memegang portfolio sebagai menteri Kabinet selain bercanggah dengan intipati manifesto PH sebelum PRU14.

Pada November lalu, Maszlee mengumumkan untuk melepaskan jawatan itu, namun tidak berkuasa serta merta kerana perlu menyelesaikan beberapa isu berkaitan termasuklah mencari penggantinya.- Bernama
Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 MENCARI SESIAPA yang berminat niaga di shopee peluang raih pendapatan rm lumayan setiap hari lawati bit.ly/2A86ypP
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan