Header Ads

ads header

Flash News

Tarif air: Kenapa rakyat pula perlu berkorban, soal Khalid


Bekas Menteri Besar Selangor, Abdul Khalid Ibrahim mengecam tindakan seorang menteri Pakatan Harapan (PH) yang meminta rakyat mengasihani kerajaan berhubung keputusan menaikkan tarif air di negara ini.

Tegas Abdul Khalid, tindakan itu jelas memalukan terhadap PH yang dilihat sering kali melaungkan slogan kepedulian rakyat.

"Jika berita itu benar, ia agak memalukan apatah lagi kerajaan PH yang sentiasa melaungkan slogan kepedulian rakyat.

"Memang benar, anggota politik hendaklah pandai bercakap dan mengkritik tetapi kebolehan itu sahaja tidak cukup untuk mengurus sumber ekonomi dengan bijak," kata Abdul Khalid menerusi hantaran yang dimuat naik di laman sosial Facebook miliknya, lewat petang tadi.

Abdul Khalid berkata demikian merujuk kenyataan Menteri Tanah, Air dan Sumber Asli, Dr Xavier Jayakumar bahawa rakyat perlu melihat keputusan menaikkan tarif air sebagai satu tanggungjawab dan mereka wajar menunjukkan rasa belas kasihan kepada kerajaan.

Menurut Xavier, ini kerana kos utiliti air yang ditanggung kini adalah sangat tinggi dan semua itu menggunakan peruntukan kerajaan selain menegaskan caj tarif air Malaysia masih merupakan antara yang paling terendah di rantau Asia Tenggara.

Mengulas lanjut, Abdul Khalid berkata negara tidak hanya memerlukan pemimpin yang bijak berkata-kata sebaliknya memerlukan komitmen yang tinggi dalam memastikan kehidupan rakyat dapat dibela.

Malah, kata Abdul Khalid kerajaan yang jujur akan meletakkan kepentingan rakyat dari awal perancangan dan bukannya hanya mengikut rentak dan telunjuk ahli korporat.

"Namun, jika ahli politik memilih untuk mengambil langkah sumbang, mengapa rakyat pula yang perlu berkorban dan bergolok bergadai? soal Abdul Khalid.

"Tanggungjawab tersebut memerlukan pemahaman serta komitmen untuk mengambil langkah-langkah bijak bagi memastikan rakyat mendapat pulangan terbaik," katanya.MR :  Celaka, semasa BN memerintah engkau (PH) sokong Khalid bagi air free Selangor... Bila PH ambil memerintah engkau nak naikan harga air... Rakyat ada akal boleh fikir


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 MENCARI SESIAPA yang berminat niaga di shopee peluang raih pendapatan rm lumayan setiap hari lawati bit.ly/2A86ypP
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan