Header Ads

ads header

Flash News

Maqasid syariah zaman BN sekali atau PH sahaja, PAS sindir Hasanuddin


PETALING JAYA: PAS mempersoalkan kenyataan Naib Presiden Amanah, Hasanuddin Mohd Yunus yang mengatakan pemasangan kamera AES menepati maqasid syariah, sama ada ia terpakai di zaman Pakatan Harapan (PH) sahaja atau termasuk ketika Barisan Nasional (BN) memerintah.

Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dalam nada menyindir berkata Hasanuddin cuba menggunakan pendekatan agama untuk menghalalkan pemasangan tersebut oleh kerajaan PH.

“Mengapa pemasangan AES dan saman yang disifatkan menekan serta menzalimi rakyat oleh PH dahulu tidak dimansuhkan, sebaliknya ditambah apabila berkuasa?

“Menepati maqasid syariah (pemasangan AES) ini adakah zaman BN sekali atau untuk zaman PH sahaja. Kita pertikai dahulu tetapi apabila ada kuasa mengapa tambah lagi (kamera AES),” katanya memetik laporan Utusan Online.

Hasanuddin yang juga ahli Parlimen Hulu Langat dalam kenyataan di Facebook pada 8 Februari berkata, pemasangan kamera AES dan saman yang dikeluarkan bertujuan menjaga nyawa pemandu serta penumpang kenderaan, keselamatan pengguna dan harta benda yang ada di atas lebuh raya menepati maqasid syariah dalam Islam.

Kenyataannya itu kemudiannya mendapat kritikan dan kecaman pelbagai pihak yang menyifatkan beliau mempergunakan agama untuk tujuan politik.

Beliau bagaimanapun mempertahankan kenyataannya dengan berkata, perkara baik yang dilakukan oleh kerajaan BN dahulu tidak akan dibuang.

“Apa yang kerajaan dulu (buat) yang baik kami tak akan buang. Takkan alat-alat yang dah dibeli dulu kita nak simpan dalam stor, kita nak buang?

“Kami telah proses, melihat balik dan ia boleh dimanfaatkan. Benda itu (AES) boleh diguna untuk kepentingan negara. Ada orang marah, dulu cakap lain sekarang cakap lain. Kami cakap ‘here and now’,” kata Hasanuddin.


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ’ฅCara mudah buat bisnes tanpa promosi sakan pada pelanggan, tapi pelanggan sendiri yang cari kita. Buat online je..๐Ÿ’ฅ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ
 Dapatkan Vitamin C Harian Anda Disini >>>Klik Sini<<< Sebotol ada 100 tablet Harga RM60 sahaja.Penghantaran PERCUMA ke Seluruh Malaysia

............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan