Header Ads

ads header

Flash News

Kelantan tak pernah haramkan jualan arak pada bukan Islam, kata PAS


PAS berkata kerajaan negeri Kelantan pimpinan parti itu tidak pernah menhalang atau mengharamkan penjualan arak terhadap masyarakat bukan Islam sepanjang mentadbir negeri itu hampir 30 tahun lalu.

Setiausaha agungnya, Takiyuddin Hassan berkata demikian apabila menegur sebuah akhbar yang menyalahtafsirkan kenyataan presiden parti itu, Abdul Hadi Awang mengenai kerjasama PAS dan Perikatan pada 1973.

Pada satu sidang media di lobi Parlimen hari ini, Takiyuddin merujuk kepada salah satu syarat kerjasama 70-an itu yang disebut mengenai kebenaran penyediaan arak dalam majlis rasmi kerajaan ketika itu.

"Salah satu syarat ialah kerajaan benarkan PAS untuk mengemukakan pandangan supaya acara-acara yang bercanggah dengan Islam yang dianjurkan dalam majlis kerajaan tidak dibenarkan, sebagai contoh hindangkan arak, tari-menari diadakan di majlis rasmi kerajaan.

"Tapi telah disalah lapor oleh satu akhbar bukan bahasa Melayu, seolah-olah presiden PAS nyatakan bahawa bila PAS adakan penyatuan ummah, salah satu syarat ialah tidak ada arak.

"Ini tidak betul, kerana yang dimaksudkan presiden PAS dalam majlis kerajaan itu tiada, sebab PAS bersama dengan Umno," katanya yang enggan menamakan akhbar tersebut.

Kenyataan Hadi itu susulan kerjasama rasmi PAS-Umno di peringkat Parlimen dan setiap pilihan raya kecil sebelum ini.

PAS menyertai Perikatan pada 1972, sebelum meninggalkan gabungan itu lima tahun kemudian.

Perikatan merupakan nama bagi BN sebelum ia diasaskan pada 1973.

Ahli Parlimen Kota Bharu itu menjelaskan terdapat lesen-lesen permit dikeluarkan oleh pihak berkuasa tempatan di negeri itu serta restoran yang menyediakan minuman keras.

"Ia tidak jadi satu hasrat atau dasar kita kalau kita jadi kerajaan persekutuan...tidak.

"Dari segi Islam, arak dibenarkan untuk orang bukan Islam. PAS sebagai parti berteraskan Islam, tidak mempunyai hasrat buat dasar tidak benar arak untuk orang bukan Islam.

“Saya mohon dibetulkan kalau disalahpetik," katanya.MR :  Akhbar suka main isu


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 Anda Menghadapi Kolesterol TINGGI!!?? Dapatkan PENCAIR KOLESTEROL DISINI>>>>KLIK SINI<<<<


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan