Header Ads

ads header

Flash News

Musa Aman berdepan 16 pertuduhan tambahan


Bekas ketua menteri Sabah Musa Aman hari ini minta dibicarakan atas 16 pertuduhan pengubahan wang haram berjumlah AS$37 juta.

Pertuduhan mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 dan dibaca kepada Musa di depan hakim Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur Rozina Ayub.

Dalam pertuduhan pertama, Musa didakwa melibatkan diri secara tidak langsung dalam transaksi pengubahan wang haram dengan mengarahkan pembukaan sebuah akaun di Bank UBS AG Singapura di bawah nama Richard Christopher Barnes, untuk menerima hasil daripada kegiatan haram.

Beliau juga berdepan pertuduhan alternatif (bagi pertuduhan pertama) mengarahkan sebuah akaun dibuka di bank tersebut menggunakan nama Barnes, untuk menyembunyikan pemilikannya hasil daripada kegiatan haram.

Baki 14 pertuduhan lagi berkaitan dengan dakwaan traksaksi dana haram melalui Bank UBS AG Hong Kong bawah nama Barnes antara 21 Jun 2006 dan 25 Mac 2008.

Dalam pertuduhan terakhir, Musa didakwa melibatkan diri secara tidak langsung dalam pengubahan wang haram dengan mengarahkan Barnes memindahkan semua aset dan kemasukan wang akan datang ke akaun peribadinya di Bank UBS AG Zurich, Switzerland.

Ketika pertuduhan dibaca, Musa dibenarkan untuk duduk ekoran keadaan kesihatannya.

Jika sabit kesalahan, Musa berdepan hukuman penjara antara lima hingga 15 tahun.

MR :  Berkuasa dan kekuasaan... akhirnya


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ’ฅCara mudah buat bisnes tanpa promosi sakan pada pelanggan, tapi pelanggan sendiri yang cari kita. Buat online je..๐Ÿ’ฅ๐Ÿ”ฅ๐Ÿ”ฅ
 Dapatkan Vitamin C Harian Anda Disini >>>Klik Sini<<< Sebotol ada 100 tablet Harga RM60 sahaja.Penghantaran PERCUMA ke Seluruh Malaysia


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan