Header Ads

ads header

Flash News

Hebatnya Doa Duduk Antara Dua Sujud


▪ ROBIGHFIRLII
▪ WARHAMNII
▪ WAJBURNII
▪ WARFA'NII
▪ WARZUQNII
▪ WAHDINII
▪ WA'AAFINII
▪ WA'FUANNII

Ketika  orang ditanya : “Do’a apakah yang  paling  kerap  dibaca oleh orang islam ?”

Banyak  yang  menjawabnya dengan salah. Begitu kerap do’a itu dibaca,  hingga ketika sedang membaca do’a tersebut, banyak antara kita yang tak merasa  sedang membaca DOA tersebut

Padahal  do’a itu sangatlah hebat, merangkumi  keperluan kita di dunia dan akhirat. Dan dibaca minimum 17 kali setiap hari.

Do’a itu, ialah do’a diantara dua sujud, marilah kita hayati dan fahami maknanya :

▪ ROBBIGHFIRLII
Wahai Tuhan ampunilah dosaku, dosa adalah beban, yang menyebabkan kita berat melangkah menuju ke ridhaan اللّهُ. Dosa  adalah  kotoran hati yang membuat  hati  gelap,  sehingga  hati kita merasa  berat sekali untuk melakukan kebaikan.

▪ WARRHAMNII
Sayangilah diriku, kalau kita disayang اللّهُ hidup akan terasa tenang, karena dengan kasih sayang-Nya akan dapat dicapai semua cita-cita. Dengan kasih sayang اللّهُ nafsu kita akan terbimbing dan terdidik

▪ WAJBURNII
Tutup lah  segala  kekuranganku, banyak sekali kekurangan kita, kurang syukur,  kurang  sabar,  kurang  menerima kenyataan, mudah marah, pendendam  dan  lainnya. Kalau kekurangan kita ditutup/diperbaiki اللّهُ, maka  kita  akan  menjadi  manusia sebenarnya.

▪ WARFA'NII
Tinggikanlah darjatku, kalau اللّهُ sudah  meninggikan darjat kita, maka pasti tidak ada  manusia atau makhluk yang boleh menghinakan kita.

▪ WARZUQNII
 Berikanlah  aku  rezki, sebagai hamba اللّهُ kita  memerlukan rezki, اللّهُ mampu mendatangkan rezki dari jalan yang tak disangka dan tidak ternilai banyaknya.

▪ WAHDINII
Berikanlah  aku petunjuk/bimbinglah aku  ke jalan yang benar Kita bukan hanya  minta petunjuk/hidayah yang berkaitan dengan agama. Tetapi kita juga  minta  petunjuk  agar terhindar dari  mengambil  keputusan  yang di anggap salah._

▪ WA'AAFINII
Berikan lah  aku  kesihatan,  apabila kita sihat, kita dapat menambah kebaikan  dan  manfaat serta kita tidak menjadi beban kepada orang lain.

▪ WA'FUANNII
Aku mohon agar kesalahanku dihapus dari catatan.

Dari do'a tersebut dimulakan dan iakhiri dengan mohon keampunan dari *الله*sehingga kita benar2 bersih dari dosa.

Allah SWT memerintahkan kita untuk membaca doa tersebut,  Rasulullah  SAW mencontohkan  kepada kita, menurut logiknya  do’a tersebut pasti terkabul dan diterima oleh Allah SWT.

         ..... Aamiin .....

Terkadang  yang menjadi persoalan, dimana  hati dan fikiran kita, ketika kita membaca do’a itu dan kita tidak hafal arti serta maknanya ?

Padahal  do'a tersebut *sangat hebat,*dan masih banyak orang sering terburu-buru  yang  sepatutnya perlu tuma'ninah dengan  menghayati  benar-benar meminta kepada Allah SWT.

   Jika Baik dan Benar
          Panjang2 kan
             SEMOGA
         BERMANFAAT


MR :  Kita solat berpuluh tahun tapi, tak tahu makna... tak tahu bahawa dia berdoa untuk Allah..


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 Anda Menghadapi Kolesterol TINGGI!!?? Dapatkan PENCAIR KOLESTEROL DISINI>>>>KLIK SINI<<<<
 Kelas Kek, Roti, Bun, Puff, Danish Dgn Video Chef. Belajar dari rumah. Klik Sini >>>


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan