Header Ads

ads header

Flash News

Hutang bertambah, apa dah jadi RM202 juta Tabung Harapan?


Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki menuntut penjelasan kerajaan berkaitan Tabung Harapan Malaysia (THM), yang dikutip sejak 30 Mei tahun lalu, selepas Pakatan Harapan menang Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Beliau berkata, sehingga kini hutang negara bertambah lebih RM90 bilion dalam tempoh 10 bulan pentadbiran PH.

“Nak tanya juga, apa sudah jadi dengan RM202 juta yang dikutip daripada Rakyat atas nama Tabung Harapan, kononnya untuk bayar hutang sedangkan hutang negara makin bertambah menjangkau RM800 bilion sejak 10 bulan PH berkuasa?,” soalnya.

Tabung Harapan ditubuhkan oleh kerajaan PH untuk menerima wang derma dan sumbangan daripada mana-mana orang perseorangan dan syarikat bagi membantu kerajaan menangani isu hutang negara.

Sehingga tarikh akhir 14 Januari lalu, jumlah kutipan Tabung Harapan mencecah sebanyak RM202,716,775.10.

Menerusi catatan di Facebooknya, hari ini, Asyraf Wajdi sekali lagi menegur menegur tindakan kerajaan apabila menjenamakan semula beberapa projek kerajaan terdahulu.

Beliau mempersoal sama ada kerajaan sedar atau tidak kerana kos menukar jenama bukan sedikit, tetapi memerlukan perbelajaan yang besar.

“Daripada kasut putih tukar kepada kasut hitam, daripada Permata Negara kepada Genius, terbaru TVET juga nak ditukar.

“Nampaknya Kerajaan PH Malaysia baharu hanyalah sekadar pakar tukar jenama. Ingatlah kos untuk menukar jenama bukan sedikit. Melibatkan jutaan wang rakyat yang hari ini dikerah supaya mengikat perut dan disaran berkorban,” katanya.

Semalam, Kementerian Pendidikan memaklumkan, pihaknya mempertimbang untuk menukar nama Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) bagi mengubah persepsi umum terhadap bidang itu dalam usaha menjadikannya pilihan arus perdana.

Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Anda Perut BUNCIT, Usus Kotor, Berat Badan Berlebihan? KLIK SINI UNTUK DETOKS TUBUH ANDA
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 Anda Menghadapi Kolesterol TINGGI!!?? Dapatkan PENCAIR KOLESTEROL DISINI>>>>KLIK SINI<<<<
 Kelas Kek, Roti, Bun, Puff, Danish Dgn Video Chef. Belajar dari rumah. Klik Sini >>>


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan