Header Ads

ads header

Flash News

Empat garis panduan kerjasama Pas-UMNO ditetapkan


KUANTAN - Majlis Syura Ulamak menetapkan empat perkara yang perlu dipatuhi dalam garis panduan kerjasama antara Pas dan UMNO.

Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, antaranya ialah segala polisi dan dasar kerjasama kedua-dua parti hanya boleh diputuskan Jawatankuasa Induk setelah mendapat persetujuan Jawatankuasa Pas Pusat dan Majlis Syura Ulamak.

"Negeri, kawasan dan cawangan tidak boleh membuat keputusan. Ini melibatkan soal agihan kerusi, calon dan perkara berbangkit pada masa akan datang.

"Selain itu Pas di peringkat negeri, cawangan dan kawasan dibenarkan membuat program bersama UMNO demi pengukuhan kesatuan ummah. Asalkan program ini tidak melibatkan keputusan polisi," katanya dalam ucapan penggulungan di Muktamar Tahunan Pas ke-65 di sini hari ini.

Menurutnya, garis panduan itu juga menetapkan kerjasama hendaklah dijalin dengan menghormati dasar parti masing-masing.

"Pemimpin tak dibenarkan terlibat dalam program dalaman parti lain. Contohnya seperti menjadi perasmi mesyuarat agung UMNO walaupun dijemput.

"Kita juga tak membenarkan ahli Pas menjadi petugas khas parti lain demi mengelakkan salah faham dan spekulasi. Bagi kita, urusan dalaman setiap parti adalah hak parti tersebut," katanya.

Tuan Ibrahim berkata, garis panduan terakhir ialah pimpinan dan ahli Pas dibenarkan menjadi tetamu jemputan dalam program anjuran UMNO.

"Dibenarkan untuk membuat pengisian sama ada sebagai penceramah, ahli panel atau pentazkirah kepada parti rakan kerjasama kita bila mana diminta.

"Inilah ruang dakwah yang boleh diambil untuk perkasakan agenda Islam," katanya.

Menurutnya, dalam isu kerjasama ini Pas tidak berdepan masalah kerana dipandu oleh keputusan Majlis Syura Ulamak.

"Apa-apa saja dasar parti akan dipandu oleh Majlis Syura Ulamak supaya keputusan tak bercanggah dengan syarak," katanya.
Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 Anda Peminat Kopi? Dapatkan Kopi Ginseng Tongkat Ali Disini >>KLIK SINI<< Sedap Pekat Melekat KAW KAW. PENGHANTARAN PERCUMA.
 Sakit BerTAHUN-TAHUN, Akhirnya SEMBUH apabila dia terjumpa SESUATU yang ...... >>KLIK SINI<< untuk info lanjut.
 Kelas Kek, Roti, Bun, Puff, Danish Dgn Video Chef. Belajar dari rumah. Klik Sini >>>


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan