Header Ads

ads header

Flash News

India cuba dapatkan waran tangkap Zakir Naik


PETALING JAYA: Satu keputusan mahkamah di India yang dijadualkan pada 19 Jun, dijangka menetapkan langkah seterusnya bagi pihak berkuasa India dalam usaha mengekstradisi pendakwah kontroversi Zakir Naik dari Malaysia.

Keputusan itu, di mahkamah khas di Mumbai, akan menjadi sama ada waran tangkap kesalahan tidak boleh dijamin boleh dikeluarkan terhadap Naik atas tuduhan pengubahan wang haram.

Direktorat Penguatkuasaan India (ED), agensi utamanya terhadap pengubahan wang haram, memfailkan tuduhan terhadap Naik dan yang lain di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram. ED dijangka akan mendapatkan waran daripada mahkamah, menurut laman web Times Now.

Jika waran tangkap dikeluarkan, polis India boleh membuat permintaan kepada Interpol untuk mendapatkan notis merah terhadap Naik dan ekstradisinya dari Malaysia.

Notis merah membolehkan Interpol mendapatkan bantuan semua anggota pasukan polis untuk menahan suspek. Malaysia adalah ahli Interpol dan juga menandatangani perjanjian ekstradisi dengan India pada 2010.

Laporan Times Now berkata, Pengarah ED juga boleh memulakan prosiding terhadap Naik di bawah Akta Pesalah Ekonomi Fugitive, berdasarkan waran itu.

Tuduhan itu melibatkan lebih 1.93 bilion rupee (RM115 juta) yang berlaku di India dan di luar negara.

Naik yang diberikan status pemastautin tetap di Malaysia, juga disiasat Agensi Penyiasatan Kebangsaan kerana dikatakan menghasut permusuhan dan kebencian antara komuniti agama yang berbeza melalui ucapan provokatif.


Untuk dapatkan berita daripada kami secara terus,
sila subscribe via telegram
https://t.me/mindarakyat dan untuk forum sila ke https://t.me/mindarakyatt


-: Iklan Teks (hanya RM20 sebulan) :-
 Dapatkan MADU LEBAH ASLI Disini...Makanan Sunnah Terbaik. Beli Madu Online >>>>KLIK SINI<<<< Penghantaran PERCUMA Ke Seluruh Negara!
 Anda Peminat Kopi? Dapatkan Kopi Ginseng Tongkat Ali Disini >>KLIK SINI<< Sedap Pekat Melekat KAW KAW. PENGHANTARAN PERCUMA.
 Sakit BerTAHUN-TAHUN, Akhirnya SEMBUH apabila dia terjumpa SESUATU yang ...... >>KLIK SINI<< untuk info lanjut.
 Kelas Kek, Roti, Bun, Puff, Danish Dgn Video Chef. Belajar dari rumah. Klik Sini >>>


............oo000oo...........
MINDARAKYAT
http://mindarakyat.blogspot.com/
mindarakyat@gmail.com

Whatsapp Telegram Facebook Emel kepada MR Twitter RSS
©1439 Hakcipta Tak Terpelihara
Anda digalakkan untuk mengambil apa-apa bahan di dalam laman ini untuk tujuan penyebaran, tanpa perlu memberitahu kepada pihak kami.

Tiada ulasan